• Udruga OPG-ova Hrvatske Život
  • 04.01.2018. 12:20

Udruga OPG-a Život: Ugovori o mjeri 4 nisu potpisani ni nakon 170 dana

Postoji velika razlika između prolaska na administrativnoj kontroli i odluci o dodjeli sredstava, upozoravaju iz Udruge OPG-a Hrvatske Život.

Foto: Bigstockphoto/Little Ivan
  • 1.462
  • 127
  • 0

Udruga OPG-a Hrvatske "Život", reagirala je na, kako navode, "učestale dezinformacije javnosti iz ministarstva i agencije za mjeru 4 ruralnog razvoja".

"Već tri mjeseca iz ministarstva i agencije pršte izjave o brzom rješavanju natječaja iz mjere 4 i dobivanju odluka o dodjeli sredstava. Kao prvo javnost treba upoznati da nikome od prijavljenih na natječaj nisu dodijeljena nikakva sredstva, a isto tako prema odlukama koje su dobivali poljoprivrednici koji su se prijavili na natječaj nitko od njih ne može pokrenuti projekt jer im ta odluka (o dodjeli sredstava) ne znači da su prošli na natječaju a kamoli da su već dobili sredstva.

Iz usta ministarstva i agencije predstavlja se da su već u roku od 43 dana riješili prvu grupu kao da su im već isplatili dodijeljena sredstva, međutim neki niti nakon 170 dana nemaju potpisane ugovore sa agencijom. Zapravo je to dezinformiranje javnosti o brzini rada agencije jer svi oni koji odluku o dodjeli sredstava (što lijepo zvuči u javnosti) zapravo su dobili odluku da su prošli I administrativnu kontrolu i da to ne znači da su prošli na natječaju a kamoli da su već dobili sredstva. Iza te prve odluke poljoprivrednike čeka još dugi put do samog prolaza na natječaju tj prolaska II administrativne kontrole što može potrajati godinu dana", stoji u njihovoj objavi.

Udruga OPG-a Život zatražila je stoga od ministarstva i agencije da se "ne radi samo promocija i dezinformiranje javnosti jer postoji velika razlika između prolaska na administrativnoj kontroli i odluci o dodjeli sredstava, da još nitko nije prošao na natječaju, da nitko ne može pokrenuti projekt i da konačno odobrenje može trajati još godinu dana a sredstva će poljoprivrednici početi dobivati tek kad naprave minimum 30% projekta i opet prođu kontrolu što će biti za 6-30 mjeseci", zaključuju.

Foto: Bigstockphoto/Little Ivan


Tagovi

Udruga OPG-a Hrvatske Život Mjera 4 Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi