Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 19.08.2018. 13:30

Udruga OPG-a Hrvatske Život: Gdje su zapele potpore?

Točan iznos isplaćenih jediničnih potpora za 2017. godinu i točan iznos isplaćenih ukupnih potpora iz proračuna EU i proračuna HR na dan 30.06.2018. te podatke za što još nisu isplaćene potpore, zatražila je Udruga od APPRRR-a.

Foto: Bigstockphoto/simazoran
  • 2.472
  • 186
  • 0

Udruga OPG-a Hrvatske Život zatražila je od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju točan iznos isplaćenih jediničnih potpora za 2017. godinu i točan iznos isplaćenih ukupnih potpora iz proračuna EU i proračuna HR na dan 30.06.2018. te podatke za što još nisu isplaćene potpore.

"Nakon učestalih žalbi poljoprivrednika na neisplatu predviđenog iznosa potpore i neisplate potpore na vrijeme, po najavi ministra do kraja travnja i zakonskog roka do kraja lipnja, uputili smo upit u APPRRR te smo dobili dva odgovora u kojima se i dalje tvrdi da su isplate bile na vrijeme, da je isplaćeno 99% potpora (osim manjeg broja, stotinjak, koji su pod dodatnom kontrolom), da nije bilo umanjenja potpora i da su isplaćene u cijelosti. Nakon tog njihovog prvog odgovora tražili smo koliko je ukupno isplaćeno potpora i isplaćene jedinične iznose potpora hektar/grlo za 2017 godinu. I taj odgovor smo dobili, te smo ga objavili u cijelosti u prošloj objavi", kažu iz Udruge. 

Kako navode, iz dokumentacije koja im je poslana, te njihovih saznanja i informacija od poljoprivrednika došli su do podataka da potpore nisu isplaćene u cijelosti, nisu isplaćene do kraja travnja po najavi ministra Tolušića,  se otpore nisu isplaćene do 30.06. u zakonskom roku, više jediničnih potpora je umanjeno i do 30% od jediničnih iznosa koje im je poslala APPRRR, samo neke isplaćene potpore odgovaraju jediničnim iznosima, neki jedinični iznosi su umanjeni i oko 50%, svi poljoprivrednici nisu dobili isti jedinični iznos po istoj vrsti-nazivu potpore, neke potpore još nisu isplaćene, nije istina da je za 2017 godinu isplaćen najveći iznos potpora do sada, istina je da je za 2017 godinu isplaćen najmanji iznos potpora do sada iz HR proračuna, a kod prijave poticaja za 2017. godinu bilo je problema s potvrđivanjem ekologije u zahtjevu (sustav nije prihvaćao) pa nekim poljoprivrednicima nije potvrđena ekologija i sada dobivaju višegodišnje sankcije iako je ekološki nadzor potvrdio sve površine. 

"Po tome svemu dolazimo da u 2017. godini nije do sada isplaćeno potpora u iznosu od 3.408.085.288,36 HRK kako tvrdi APPRRR, već da je to puno manji iznos. Sigurno je jedino to da njih oko 300 velikih će dobiti 1/3 tih novaca a ostatak dijeli ostalih 105.000 poljoprivrednika", zaključuju.

Udruga OPG-a Hrvatske Život poslala je i iznose potpora koje možete vidjeti u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Udruga OPG-a Hrvatske Život APPRRR Potpore Isplata


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]