Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 11.02.2018. 12:00

U zlatnoj smo sredini EU po povlačenju sredstava iz ruralnog razvoja, ide i novih 30 natječaja

Postotak iskoristivosti sredstava iz Programa ruralnog razvoja Hrvatsku svrstava u zlatnu sredinu država članica EU. U ovom trenutku smo bolji od primjerice Italije ili Njemačke koje su po tim iznosima niže od nas, kaže pomoćnik ministra Krešimir Ivančić.

  • 1.244
  • 118
  • 0

Za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH u 2018. godini Ministarstvo poljoprivrede raspisat će ukupno 30 natječaja, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna. Prošle godine, prema riječima pomoćnika ministra poljoprivrede, Hrvatska je napravila velik iskorak u korištenju sredstava iz spomenutog programa. 

"Program ruralnog razvoja za Republiku Hrvatsku vrijedan je 2,4 milijarde eura. U ovom trenutku  Hrvatska se stvarno može pohvaliti s rezultatima. 56 posto programa, odnosno milijarda i 300 milijuna eura u ovom trenutku je objavljeno u natječajima ili u različitim postupcima dodjele. Od toga je 31 posto ugovorenih sredstava i od toga je 20 posto plaćenih sredstava. Kad govorim plaćena sredstva mislim na sredstva koja je Europska komisija platila Hrvatskoj za opravdane troškove", rekao je Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede. 

Taj postotak iskoristivosti sredstava iz Programa ruralnog razvoja Hrvatsku svrstava u zlatnu sredinu država članica EU. "U ovom trenutku smo bolji od primjerice Italije ili Njemačke koje su po tim iznosima niže od nas. Program ruralnog razvoja ima širok dijapazon mjera, podmjera i tipova operacija koje financira, ali to je i logično. Ruralni razvoj nije samo isključivo poljoprivreda, ruralni razvoj je i razvoj lokalne strukture", pojašnjava Ivančić.   

Najviše novca isplaćeno kroz Mjeru 4

Tako u Program ruralnog razvoja pripadaju projekti poput razvoja dječjih vrtića te obnova nerazvrstanih cesta. "Tu je i obnova kulturnih centara, kulturnih domova i informacijskih centara u lokalnoj zajednici. Svi oni imaju svrhu napretka ruralne sredine. Tako, na primjer, za mjeru razvoja vrtića i dječjih igrališta imamo oko 108 milijuna eura od kojih ćemo u vrlo brzom periodu ugovoriti 50 milijuna eura", rekao je Ivančić. 

Za poljoprivredni dio Programa ruralnog razvoja, resorno ministarstvo namijenilo je oko 800 milijuna eura samo kroz investicijske mjere. Prošle godine, najviše novca isplaćeno je kroz Mjeru 4 "Ulaganja u fizičku imovinu". Ove godine natječaji iz te Mjere predviđeni su za veljaču. 

"Ona je najatraktivnija te je kroz tu Mjeru najviše sredstava, dodijeljeno i naravno isplaćeno", dodao je Ivančić. Taj trend ministarstvo nastavlja i ove godine, ali uvode se i nove mjere koje će, nadaju se, na prijavu motivirati još više poljoprivrednika. 

"Interes je kao i uvijek velik, pogotovo za Mjeru 4 i Mjeru 6 koje su na terenu najbolje primljene. Imamo, dva natječaja koja se do sada nisu provodila. Odnose se na ratarski sektor te isto tako na podmjeru 6.2. pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti", rekla je Lana Bačura iz Ministarstva poljoprivrede. 

"Ove godine planiramo objaviti isto tako oko 500 milijuna eura vrijednih natječaja. Neke po prvi puta, kao na primjer za podmjeru 6.2 ili 6.4, odnosno za diverzifikaciju nepoljoprivredne djelatnosti. Također planiran je jedan manji iznos za Mjeru 16 – suradnja, koja je iznimno značajna. Tu očekujemo različite oblike suradnje između znanstveno-stručnog sektora i poljoprivrednog sektora, pogotovo u segmentu prilagodbe klimatskim promjenama", dodao je Ivančić.  

Jedna od aktualnosti u Programu ruralnog razvoja je i podmjera 4.4. "To je potpora za neproduktivna ulaganja. Pravilnik je u fazi izrade i očekujemo da će biti negdje do kraja veljače na e-savjetovanju. Natječaj za podmjeru 4.4. planiran je za travanj. U sklopu te podmjere prihvatljiva ulaganja su na primjer građenje suhozida, održavanje terasa, uklanjanje invazivnih stranih vrsta, građenje lokvi za napajanje životinja i tome slično. Visina potpora za podmjeru 4.4. iznosit će od 600 do 150 tisuća eura", rekla je Lana Bačura. 

Prema riječima našeg sugovornika, u Programu ruralnog razvoja Hrvatske trenutno postoji greška u postavljanju kriterija za prijavu na natječaje. "Niti u jednoj državi članici nije tako nizak prag. To ćemo pokušati malo nivelirati s kriterijima odabira i odabrati stvarno projekte koji mogu doprinijeti ruralnom razvoju", otkriva Ivančić. 

Od ove godine i Mjera Dobrobit životinja 

U sklopu Mjere 4.2, ove godine bit će raspisani natječaji za obnovu ili izgradnju uljara za maslinovo ulje te mini mljekara i sirana. U državama članicama EU Mjera Dobrobit životinja započela je u programskom razdoblju 2007.-2013. Tako će ove godine biti uvrštena i u Programa ruralnog razvoja RH.

"Ideja se rađala dvije godine otkad je program nastao. U tri interakcije smo slali naše prijedloge prema Europskoj komisiji koja u dva navrata nije bila sretna s onime što smo isproducirali. Radi se o sektorima govedarstva, svinjogojstva i peradarstva gdje ćemo dodatno poticati mjere koje utječu na dobrobit životinja. Na primjer, ako je uvjet da za jedno tele imate jedan metar kvadratne površine, dobrobit životinja je povećanje te površine za 20 posto", rekao je Ivančić. 

Nove mjere Programa ruralnog razvoja svakako su prilika da hrvatska poljoprivreda zaživi te odlična motivacija za unaprjeđenje proizvodnje i standarda. Ministarstvo poljoprivrede, kako bi proizvođači mogli pravovremeno reagirati, 24. siječnja objavilo je "Indikativni plan objave natječaja 2018."  u kojem potencijalni korisnici mogu vidjeti raspored objave natječaja po mjesecima.        

Foto: Bigstockphoto/pasiphae


Tagovi

Ruralni razvoj Natječaji Krešimir Ivančić


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]