Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 22.09.2021. 13:55
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

U Virovitičko-podravskoj županiji uručeni ugovori vrijedni dva milijuna kuna

U sklopu posjeta ministrica je obišla virovitički pogon tvrtke Tvin d.o.o., Brana d.o.o. te otvorila 21. Dane polja duhana.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 423
  • 63
  • 0

Novih pet ugovora iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od dva milijuna kuna, uručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom posjeta Virovitičko-podravske županije. 

Kako navode iz resornog Ministarstva, riječ je o projektima ukupne vrijednosti odobrene potpore 2,25 milijuna kuna i ukupne investicije veće od tri milijuna kuna, a koji će doprinijeti boljem upravljanju vodama, gnojivima, pesticidima, talima te povećanju učinkovitosti u korištenju voda i energije u poljoprivredi i preradi hrane.

U sklopu posjeta ministrica je obišla virovitički pogon tvrtke Tvin d.o.o. koja se bavi proizvodnjom namještaja te čak 90 posto proizvodnje plasira na inozemno tržište. Osim izvoznih programa bavi se opremanjem hotelskih i ugostiteljskih objekata, proizvodnjom uredskog namještaja, parketa, kaluparskih proizvoda, a nastala je 1913. godine kao pilana i 1982. godine započela suradnju s IKEA-om.

Posjetila je i tvrtku Brana d.o.o. koja je 1953. godine osnovana kao vodoprivredno poduzeće, a 2005. godine izgradila je ULO hladnjaču za voće i povrće veličine 2.800 m2, počela se baviti organizacijom proizvodnje, skladištenjem i prodajom jabuka i ostalog svježeg voća i povrća. Top proizvodi su jabuka, paprika babura, krastavac dugi i salatni, zelena salata, paprika roga crvena, tikvica, jagoda, mladi luk, mahuna, šljiva, breskva, kukuruz šećerac, a za koje postoje svi potrebni skladišni, pakirni i proizvodni kapaciteti te već nekoliko godina uspješno proizvodi prirodne sokove od voća i povrća.

Otvorila Dane polja duhana

Također, otvorila je i Dane polja duhana, manifestaciju koja se u ovoj županiji održava već 21 godinu za redom s obzirom da je više od 80 posto uzgoja duhana u Hrvatskoj upravo na ovom području te dodijelila ovogodišnje nagrade najuspješnijim proizvođačima duhana.

Tako je Mihael Čolak dobitnik nagrade Duhanac za najveći proizvedeni volumen, Bernard Štrbak nagrađen je za najveći ostvareni prinos, Nikola Obradović za najveću proizvedenu kvaliteta, Mirko Čavrić primio je priznanje za tehnološki najinovativnijeg proizvođača, a Nikolina Pančić osvojila Duhanac za ekološki osviještenog proizvođača.

Kako stoji u priopćenju, do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Virovitičko-podravskoj županiji isplaćeno 903 milijuna kuna od milijarde kuna odobrene potpore što je, između ostalih investicija lokalnih poljoprivrednika, omogućilo i 11 ulaganja u dječje vrtiće te tri projekta sustava navodnjavanja na 1.500 hektara u cilju osiguranja stabilnosti poljoprivredne proizvodnje i povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

Ruralni razvoj Ugovori Virovitičko-podravska županija Plastična proizvodnja Tvin d.o.o. Brana d.o.o. Dani polja duhana


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]