Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 21.11.2018. 16:30

U budućem ZPP-u više novaca za mlade, a uvodi se i gornji limit za sve?!

Što donosi novi ZPP u razdoblju od 2021. do 2027., objasnila je eurozastupnica Marijana Petir na panel raspravi u sklopu Sabatine.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.062
  • 139
  • 0

Što nam donosi nova Zajednička poljoprivredna politika, tek ćemo u potpunosti znati iduće godine. Ako ne prije, svakako u ožujku kada se očekuje da će biti prvo čitanje u EU parlamentu. U tijeku su velike rasprave, a o dosad poznatim najavljenim izmjenama u narednom programskom sedmogodišnjem razdoblju, europarlamentarka Marijana Petir govorila je okupljenim vinogradarima i vinarima na panel raspravi u sklopu Sabatine. 

Prije svega, predlaže se povećanje davanja za mlade poljoprivrednike i to dvostruko. Naime, trebalo bi biti 100.000 eura što je duplo više nego li je bilo dosad jer je jedan od glavnih ciljeva generacijska obnova. "Svega 6% je poljoprivrednika u Europi mlađe od 35 godina. Većina je starija od 55 godina i to se želi promijeniti", objasnila je Petir. 

Definiranje aktivnog poljoprivrednika 

Definirat će se i tko su to "aktivni poljoprivrednici", a dobivanje potpora ograničiti na 100.000 eura.  "I lani je već bilo zadiranje u tu definiciju aktivnog poljoprivrednika. Sad se ide u smjeru da oni koji se doista bave poljoprivredom i otud imaju prihod, budu definirani kao aktivni poljoprivrednici, ali da taj prijedlog doradi država članica. Tzv. capping odnosno ograničenje potpora vidim više kao ideju da se novac usmjeri prema malim i srednjim poljoprivrednicima i da se veliki ograniče jer nam se događa da većina novca odlazi u ruke velikih poljoprivrednih proizvođača i tvrtki. Njima nitko ne spori da oni, samim tim što su veliki, obrađuju puno zemlje, zapošljavaju, ali treba pronaći određeni balans.

Što će biti sa ZPP-om nakon 2020? Zastupnici ne podržavaju novi model koji predlaže Komisija

Suglasje je da naša poljoprivreda počiva na malim i srednjim poljoprivrednicima, s tim da mali poljoprivrednik u hrvatskom smislu nije isto kao francuski mali poljoprivrednik. Komisija želi da nitko ne može primiti više od 100.000 eura čiste potpore što znači da kad se odbiju sva davanja za sebe, za sve zaposlene, plaće, mirovinsko, zdravstveno i sve to - ne možeš dobiti više od 100.000 eura potpore", pojasnila je Petir. 

Vezano uz novi ZPP, dodala je, Komisija je uvažila sve što se tražilo od nje. "Države su tražile veću fleksibilnost i umjesto zajedničkih planova, svaka država mora donijeti jedan strateški plan. U tijeku je velika rasprava i boje se, ako dođe do smanjenja proračuna za poljoprivredu zbog Brexita, da će vrlo teško biti postići zahtjevne zahtjeve koje je komisija stavila u okvir ZPP-a, a glavni ciljevi su poticanje pametnog, otpornog i raznolikog sektora poljoprivrede tako da se zajamči sigurna opskrba hranom 500 milijuna građana EU", rekla je Petir. 

Zaštita okoliša u prvom planu

Veliki je naglasak stavljen na zaštitu okoliša i klimatske politike te jačanje socio-ekonomskih uvjeta ruralnih područja. Prema prijedlogu, čak 40% poljoprivrednog proračuna će biti namijenjeno ekološkim zahtjevima, klimatskim, ekoshemama unutar ZPP. Komisija, objasnila je, predlaže da mogu i države pomoći iz svog proračuna što dovodi do bojazni da mi nećemo biti dovoljno financijski potkovani i da će to opet stvarati razlike između zapadne i istočne Europe. 

ZPP u razdoblju 2021.-2027., zaključno, treba donijeti fleksibilnost, smanjenje administrativnih zahtjeva, smanjenje broja kontrola, omogućavanje apliciranja na više mjera. Vezano uz sam sektor vina, tu, naglasila je "neće doći do tektonskih poremećaja". Sektorski proračuni će se, prema prijedlogu, prenijeti u strateški plan, bit će zajedno s izravnim plaćanjima i mjerama ruralnog razvoja 10,4 milijuna eura, a država će odabrati najmanje jedan od 9 ponuđenih ciljeva.

Marijana Petir darovala 5.000 kuna PZ Cres i nagradila šampiona Sabatine izletom u Bruxelles

Inače, zastupnicu Petir Europska udruga državnih šuma (EUSTAFOR) je na prijedlog Hrvatskog drvnog klastera nominirala za nagradu za najbolje europarlamentarce u kategoriji poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva (MEP Award). Ova središnja europska asocijacija za šumarstvo prepoznala je rad zastupnice Petir u Europskom parlamentu kao i njen doprinos u raspravama, a osobito oko rješavanja problema razminiravanja šuma u Replici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, tretiranja biomase kroz regulativu o obnovljivim izvorima energije te uporabe i korištenja šumskog zemljišta.

Što donosi nova poljoprivredna politika EU - povjerenik EK Hogan i ministar Tolušić otvaraju konferenciju u Zagrebu

Što donosi nova poljoprivredna politika EU, trebali bismo doznati sutra i to od povjerenika Phila Hogana. Naime, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uvodnim će izlaganjima otvoriti dvodnevnu međuparlamentarnu konferenciju "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koju u Zagrebu organiziraju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski sabor s ciljem susreta predstavnika parlamenata svih 28 zemalja članica Europske unije. 


Fotoprilog


Tagovi

Zajednička poljoprivredna politika ZPP Potpore Aktivni poljoprivrednik Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: [email protected] web: http://www.zsd.hr/