Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 22.05.2020. 12:25

Tri nova natječaja ruralnog razvoja, poljoprivrednicima dostupne 2,2 milijarde kuna

U indikativni plan objave natječaja za ovu godinu dodana su tri nova natječaja za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, navode iz Ministarstva.

Foto: Depositphotos/panama7
  • 10.123
  • 678
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede povećava financijska sredstva za nove natječaje za 650 milijuna kuna te će u 2020. godini poljoprivrednicima kroz natječaje na raspolaganju biti 2,2 milijarde kuna

Naime, kako su priopćili, u indikativni plan objave natječaja za ovu godinu, kao odgovor na trenutnu situaciju, s ciljem povećanja samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje dodana su tri nova natječaja za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

"Novi natječaji vrijedni su 650 milijuna kuna te namijenjeni poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru svinjogojstva, poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom povrća u plastenicima/staklenicima te uzgojem voća. Ministarstvo poljoprivrede tijekom 2020. godine kroz 27 natječaja potencijalnim korisnicima Programa stavlja na raspolaganje ukupno 2,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, od čega je 13 natječaja već objavljeno", navode. 

Izgradnja farmi za tov junadi i reprocentara za krmače 

Nadalje, za ulaganja u kapacitete za tov junadi osigurano je 150 milijuna kuna, navedenim natječajem financirat će se izgradnja i rekonstrukcija oko 150  farmi za tov junadi, što će znatno doprinijeti povećanju produktivnosti u sektoru proizvodnje junećeg mesa.

Vlada: Proizvođačima tovne junadi, svinja, janjadi i klaonicama 9 milijuna kuna pomoći

"Za budući natječaj ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje reprocentara u svinjogojstvu predvidjeli smo potpore u iznosu od 300 milijuna kuna. Navedenim natječajem namjera je izgraditi 20-tak reprocentara, pri čemu će se broj krmača povećati za 20.000, što bi kratkoročno trebalo doprinijeti povećanju proizvodnje svinja od 400.000 tovljenika godišnje. Samodostatnost Hrvatske u proizvodnji povrća je na razini od 55% te je nužno povećanje proizvodnih kapaciteta, a potporom od 150 milijuna kuna za uzgoj povrća u zaštićenim prostorima smanjit će se jaz između proizvodnje i potražnje svježeg povrća. Ovim natječajem, financirat će se preko novih 50 hektara površina pod stakleničkom/plasteničkom proizvodnjom", pojašnjavaju iz Ministarstva. 

Izmijenjeni indikativni plan objave natječaja možete pronaći ovdje

Novim natječajem za podizanje i rekonstrukciju trajnih nasada uz potporu od 200 milijuna kuna, planirano je obuhvatiti 1.000 hektara voćnjaka koji će biti opremljeni najmodernijim sustavima za zaštitu od mraza i tuče, te sustavima navodnjavanja.

Ujedno, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima kroz njihovu preradu, Ministarstvo poljoprivrede sufinancira kroz izgradnju, rekonstrukciju i opremanje preradbenih kapaciteta te je za tu namjenu osigurano 300 milijuna kuna, a zaprimanje prijava je u tijeku. Navedenim investicijama modernizirat će se i izgraditi moderni kapaciteti za preradu, mesa, mlijeka, voća i povrća i žitarica.

Ulaganje i u šumarski sektor 

"Ministarstvo poljoprivrede podržava ruralno stanovništvo u održivom razvoju i aktivnostima koji im omogućuju ostanak u ruralnim područjima. Potporom od 240 milijuna kuna sufinancira se pokretanje (intenzitet potpore 100%) i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti (intenzitet potpore 70%) na poljoprivrednom gospodarstvu, sa ciljem zadržavanja postojećih te stvaranjem novih radnih mjesta kroz mogućnosti ostvarenja dodatnog prihoda koji nije direktno povezan samo s poljoprivrednom proizvodnjom", navodi se dalje.  

Kroz planirane natječaje financijski se podupire i šumarski sektor, njihovu brigu o eko sustavu i dostupnost cjelokupnoj populaciji, kao i aktivnosti u povećanju vrijednosti degradiranih šumskih struktura i njihovoj konverziji u kvalitetniju masu koja u većoj mjeri pomaže vezanju ugljika iz atmosfere.

Ministarstvo poljoprivrede tijekom 2020. godine kroz 27 natječaja potencijalnim korisnicima Programa stavlja na raspolaganje ukupno 2,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, od čega je 13 natječaja već objavljeno

"Također, predviđeni su i natječaji kojima se sufinancira rad operativnih skupina i proizvođačkih grupa, uspostava kratkih lanaca opskrbe, sudjelovanje i promoviranje proizvoda u sustavima kvalitete, osiguranje poljoprivredne proizvodnje, obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala, očuvanje i korištenje genetskih resursa u poljoprivredi, kao i neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena poput uklanjanja invazivnih stranih vrsta, kupnje električnog pastira, psa tornjaka, izgradnje nastambi za stoku i sl", zaključuje se u priopćenju. 

Sve važne informacije u vezi natječaja na web stranicama Ministarstva poljoprivrede, Programa ruralnog razvoja te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Indikativni plan Natječaji Ruralni razvoj Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).