• Izravna plaćanja
  • 17.01.2019. 13:50

Tolušić: Isplata prvog dijela potpora kreće u veljači

Proračun za ovu godinu podebljali smo za 500 milijuna kuna, ali samo u dijelu namijenjenog korisnicima. Svoje smo troškove maksimalno srezali, rekao je Tolušić.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 4.611
  • 497
  • 0

Poljoprivrednicima 2,7 milijardi kuna izravnih plaćanja – isplata prve rate sljedeći mjesec, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Vlada Republike Hrvatske za svaku godinu propisuje financijsku strukturu omotnice za provedbu mjera iz programa izravnih plaćanja u poljoprivredi, a na današnjoj sjednici usvojila je uredbu za financiranje u ovoj godini. Isplata prvog dijela potpora kreće u veljači, a drugog dijela u svibnju", objašnjavaju. 

Ukupna omotnica Republike Hrvatske za izravna plaćanja za 2018. godinu iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi iznosi 2,07 milijardi kuna, a za dopunska nacionalna izravna plaćanja u 2018. godini 635.849.305 kuna pa je ukupan iznos za financiranje programa izravnih plaćanja u 2018. godini 2.712.965.026 kuna. Uz IAKS mjere Programa ruralnog razvoja, koje iznose oko 700 milijuna kuna, ukupno će poljoprivrednicima biti isplaćeno 3,5 milijarde kuna.

U 2018. isplaćeno 5,6 milijardi kuna potpora poljoprivrednicima

"Prošlogodišnji proračun omogućio nam je pravovremenu isplatu svih obaveza prema našim poljoprivrednim proizvođačima, ribarima, šumoposjednicima i korisnicima Programa ruralnog razvoja. Proračun za ovu godinu podebljali smo za 500 milijuna kuna, ali samo u dijelu namijenjenog korisnicima. Svoje smo troškove maksimalno srezali. Za izravna plaćanja i IAKS mjere osigurali smo 3,5 milijarde kuna", rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić

Hrvatski agrar u 2019: u veljači isplata prvog dijela izravnog plaćanja

Kako je dodao, isplatili su 1,1 milijardu kuna avansa za izravna plaćanja u studenom, u veljači kreću s isplatom prvog dijela potpore, a drugi dio i poravnanje bit će u svibnju. "Poljoprivreda je jedan od prioriteta ove Vlade i to se vidi u svakoj odluci, uredbi i svakom zakonu koji pripremamo", zaključio je Tolušić. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Izravna plaćanja Potpore isplata Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi