Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna plaćanja
  • 07.08.2016. 12:00

Svake sljedeće godine 5% više novca za OPG-ove!

Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo: Svake slijedeće godine iz zajedničkog fonda EU 5 posto više novca za izravna plaćanja OPG-ovima i poljoprivredi!

  • 3.888
  • 193
  • 0

Elementarne nepogode koje sve češće zahvaćaju Požešku kotlinu, a uslijed kojih se štete zbrajaju u višemilijunskim iznosima, pokušavaju poljuljati brojne poljoprivrednike koji su u nedoumici - baviti se ili ne tim poslom. Razlog takvom razmišljanju je i općenita situacija u poljoprivrednoj proizvodnji u kojoj profitabilnost nije samo na nuli, već i ispod nje.

Mnogi poljoprivrednici naslijedili su baš taj "zanat" od svojih predaka koji su im sve to ostavili u naslijeđe pa im je to i na neki način obveza da ostanu na svojoj rodnoj grudi i nastave raditi ono što najbolje znaju.

Jakopović: Važno je okupljati se i stjecati nova znanja!

Da razloga za optimizam ima, uvjeren je i zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo Željko Jakopović gledajući kroz mjere ruralnog razvoja. Slijedi nam i u pripremi je povećanje sredstava za izravna plaćanja, ali i trajnije rješavanje stanja na poljoprivrednom tržištu kroz čvrstu zakonsku regulativu.

Nedavno je održano natjecanje orača Požeško-slavonske županije koje je imalo za cilj ukazati na važnosti kvalitetnog oranja u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji. Zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, agronom po struci i sam duboko uključen u ratarsku i stočarsku proizvodnju, upozorio je na značaj okupljanja mladih poljoprivrednika u smislu edukacije, razmijene iskustava i novih spoznaja bez kojih je teško zamisliti daljnji razvoj u toj proizvodnoj grani.

Trendovi su potrebni čak i u poljoprivredi

"Trendovi su potrebni čak i u poljoprivredi, naravno uz čvrstu i odlučnu političku volju. Treba zahvaliti svima koji se bave ovom organizacijom i njegovanjem tradicije natjecanja. Naravno, u odnosu na svijet još smo mladi u tom segmentu, ali po mnogo čemu smo još daleko od svijeta no trendovi su dobri i dobro je da se ovo razvija. Nažalost sve dosadašnje vlade u Hrvatskoj nisu našle pravo rješenje za poljoprivredu.

Teški su dani za obiteljska poljoprivredna gospodarstva ali situacija koja dolazi ipak im ide u prilog, jer znamo da se mjere ruralnog razvoja moraju promijeniti. Svi su u političkim krugovima složni kako glavnina sredstava mora ići upravo prema obiteljskim gospodarstvima i malim proizvođačima", kaže Jakopović dodajući kako će to biti osnaženo i EU sredstvima, ali i čvrstom zakonskom regulativom koja će kvalitetnije urediti tržište poljoprivrednim proizvodima.

Izravna plaćanja bit će sve veća

"Svake naredne godine iz Europskog zajedničkog fonda 5% više sredstava ići će za izravna plaćanja našim OPG-ovima i poljoprivredi. Razumljivo je da će se i obiteljska gospodarstva morati dodatno prilagoditi, promijeniti način i tehnologiju proizvodnje. Uz te dvije stvari, ruralni razvoj i izravna plaćanja, mislim da i tržište radi u korist male poljoprivrede i primarne proizvodnje jer svi inputi koji će u narednom razdoblju dolaziti u proizvodnju su niži nego što su bili.

Uz to, i zakon o poštenoj trgovačkoj praksi uredit će dodatno tržište poljoprivrednih proizvoda te pripomoći jednoj stabilnijoj i kvalitetnijoj cijeni u poljoprivredi i proizvodnji", zaključio je Željko Jakopović dodajući kako su tri ključna razloga zbog kojih obiteljska poljoprivredna gospodarstva trebaju ostati u ovom poslu i razvijati ga. Trebaju prihvaćati nove tehnologije, nove kriterije što jamči perspektivu očuvanja i poljoprivrede i ruralnog prostora i tradicije.

Autor: Željko Draženović


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Poljoprivredna plaćanja EU fondovi Željko Jakopović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]