Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 14.02.2020. 15:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Slavonija i Baranja će se ozbiljno navodnjavati, potpisani ugovori između OBŽ i Hrvatskih voda

Kada govorimo o sustavima navodnjavanja, važno je istaknuti kako su oni Slavoniji i Baranji kao poljoprivrednom kraju neophodni, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić na potpisivanju ugovora.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 1.243
  • 70
  • 0

Nakon što je prošle godine potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje sustava navodnjavanja Puškaš tijekom tri godine, danas je između Osječko-baranjske županije i Hrvatskih voda, potpisan ugovor za 2020. godinu kojim se za izgradnju osigurava 8,75 milijuna kuna.

Trogodišnji Ugovor o sufinanciranju Programa izgradnje Sustava navodnjavanja Puškaš, priopćeno je iz Županije, vrijedan je 17 milijuna kuna, a prema ugovoru koji su potpisali župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obveza Županije iznosi 1,75 milijuna kuna, a Hrvatskih voda 7 milijuna kuna. 

"Nastavak je to intenzivne suradnje s Hrvatskim vodama s kojima razvijamo brojne, višemilijunske projekte poput aglomeracija, sustava navodnjavanja, odvodnje i vodoopskrbe. Riječ je o kapitalnim projektima koji će osigurati kvalitetu života i rada na našem području. Kada govorimo o sustavima navodnjavanja, važno je istaknuti kako su oni Slavoniji i Baranji kao poljoprivrednom kraju neophodni", rekao je župan.

Sustav navodnjavanja Puškaš obuhvaća 916 hektara

Sustav navodnjavanja Puškaš obuhvaća 916 hektara na području Općine Draž, a potrebne količina vode za navodnjavanje osigurat će se iz akumulacije Topoljski Dunavac pa je predviđena izgradnja 11 novih sustava s odgovarajućim propustima na kanalskoj mreži melioracijskog sustava Puškaš.

"Budući da je uočeno da se crpljenjem vode iz Topoljskog Dunavca narušava njegov biološki minimum, planirana je i izgradnja crpne stanica Šarkanj na Šarkanjskom Dunavcu kako bi se osiguralo potrebne količine vode za biološki minimum, kao i za optimalno stanje vode za navodnjavanje za vrijeme sušnih razdoblja", pojasnio je Z. Đuroković.

Ujedno je potpisan i Ugovor o sufinanciranju izrade projektne i druge dokumentacije za 6 sustava navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije za 2020. godinu u vrijednosti 3,22 milijuna kuna. Županija kao Naručitelj osigurava 30 % što iznosi milijun kuna, dok Hrvatske vode osiguravaju 2,2 milijuna kuna. Također, potpisali su i ugovore o komisionom vođenju tri projekta iz Programa izgradnje sustava javnog navodnjavanja.

"Osječko-baranjska županija izgradnju sustava navodnjavanja najvećim dijelom provodi iz sredstava Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine, pa je na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijela zahtjeve za potpore za izgradnju još tri sustava, što je usvojeno donošenjem odluka o prihvatljivosti ulaganja. Županija je s Agencijom 20. prosinca 2019. godine zaključila ugovore o financiranju tih projekta, a danas su potpisani ugovori kojima se komisiono vođenje projekata povjerava Hrvatskim vodama", pojašnjavaju.  

Sjajna vijest za poljoprivrednike 

Da je riječ o sjajnim vijestima za poljoprivrednike naglasila je i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling. "Došli smo do trenutka da su osigurana sredstva za tri sustava za koje su korisnici već potpisali ugovor o priključenju i svjesni su da će biti u obvezi platiti naknadu, no ozbiljna poljoprivredna proizvodnja nije moguća bez navodnjavanja".

Agencija je za Sustav navodnjavanja Budimci-Krndija na području Općine Podgorač odobrila potporu od 26.26 milijuna kuna, za Sustav navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek na području Grada Osijeka 13 milijuna kuna, a za Sustav navodnjavanja Mala šuma-Velik vrt na području Općine Ernestinovo 9,5 milijuna kuna.

Intenzitet potpore iznosi 100% svih prihvatljivih troškova, pa je ukupan iznos potpore gotovo 49 milijuna kuna, a ukupni obuhvat tih sustava navodnjavanja je 854,50 hektara, zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

Navodnjavanje Osječko-baranjska županija Hrvatske vode Izgradnja sustava Ruralni razvoj Ivan Anušić Zoran Đuroković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stočarstvo u Hrvata