Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć državama
  • 14.05.2020. 15:00

Sa 650 milijuna eura nadoknađuju štetu u cvjećarstvu, vrtlarstvu i uzgoju krumpira

Zbog velikih gubitaka, EK je utvrdila program u vrijednosti 650 milijuna eura koji će nizozemskim tvrtkama u sektoru cvijeća, vrtlarstva, ali i uzgoja krumpira nadoknaditi gubitak prihoda ili dodatnih troškova koji su povezani s padom potražnje za njihovim proizvodima.

Foto: JumpStory
  • 242
  • 12
  • 0

Koronavirus pomrsio je planove nizozemskih uzgajivača tulipana koji su se zbog pandemije odlučili na uništavanje ne samo ovoga cvijeća, nego i ruža, krizantema i drugih vrsta. Prema vladinim podacima, Nizozemska ima 44% udjela u svjetskoj trgovini cvjetnim proizvodima i 77% udjela u proizvodnji cvjetnih lukovica.

Upravo je zbog velikih gubitaka Europska komisija utvrdila program u vrijednosti 650 milijuna eura koji će nizozemskim tvrtkama u sektoru cvijeća, vrtlarstva, ali i uzgoja krumpira nadoknaditi gubitak prihoda ili dodatnih troškova koji su povezani s padom potražnje za njihovim proizvodima, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Od ukupnog iznosa, 600 milijuna eura bit će dodijeljeno za pomoć poljoprivrednicima i trgovcima u sektoru cvijeća i tvrtkama iz posebnog hortikulturnog sektora te može pokriti maksimalno 70% gubitka prihoda ili dodatnih troškova, dok će preostalih 50 milijuna eura biti dodijeljeno uzgajivačima krumpira i pokriti najviše 44% štete.

Nizozemci uništavaju cvijeće - lukovicama tulipana hrane krave

Odobreno i 1,5 milijuna eura latvijskim poljoprivrednicima

Osim Nizozemske, odobren je i program vrijedan 1,5 milijuna eura za podršku latvijskim tvrtkama koje djeluju u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje. 

"Ova shema od 1,5 milijuna eura omogućit će davanje zajmova s nultom kamatnom stopom do 100.000 eura tvrtkama koje djeluju u poljoprivrednom sektoru u Latviji. Mjera će im pomoći da pokriju trenutne potrebe za likvidnošću i nastave svoje osnovne aktivnosti tijekom ovih teških vremena. Nastavljamo s državama članicama kako bismo osigurali da se nacionalne mjere podrške za ublažavanje ekonomskog učinka epidemije koronavirusa mogu uspostaviti na koordiniran način, u skladu s pravilima EU-a", rekla je Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja.

Komisija smatra da se epidemija koronavirusa može smatrati izuzetnom pojavom, jer je riječ o izvanrednom, nepredvidivom događaju koji ima značajan ekonomski utjecaj. Kao rezultat, opravdane su izvanredne intervencije država članica za naknadu štete povezane s izbijanjem. Komisija je stoga zaključila da je shema u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Kanada pomaže s 252 milijuna kanadskih dolara

I kanadski premijer Justin Trudeau najavio je paket hitne pomoći od 252 milijuna kanadskih dolara poljoprivrednicima i prerađivačima hrane, međutim, ta su sredstva daleko manja od fonda za hitne slučajeve u iznosu od 2,6 milijardi dolara koji je zatražila Kanadska poljoprivredna federacija, navode tamošnji mediji. 

Novac se može upotrijebiti za kupnju osobne zaštitne opreme za radnike, prilagodbu zdravstvenih protokola i podršku drugim mjerama društvenog distanciranja, pojasnio je Trudeau.

Od 252 milijuna kanadskih dolara, 77 milijuna namijenjeno je prerađivačima hrane u kupnji zaštitne opreme za radnike i proširivanju domaćih kapaciteta za preradu , 125 milijuna proizvođačima goveda i svinja, dok je 50 milijuna usmjereno programu nabave viška hrane kao nadoknadu oštećenim proizvođačima.

Podsjetimo, Francuska je odobrila sredstava za pomoć svojim vinarima, a nakon pada potražnje za vinima zbog zatvaranja restorana, kafića i barova kao i manjeg izvoza zbog dodatnih američkih carina. 

Daju 140 milijuna eura potpore za destilaciju vina u etanol

Ipak, te mjere nisu udovoljile zahtjevima sindikata. Francuski nacionalni savez sindikata poljoprivrednika (FNSEA) je očekivao više. 


Tagovi

Nizozemska Europska komisija Pomoć poljoprivrednicima Cvijeće Uzgoj krumpira Kanada Koronavirus


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]