Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Destilacija vina
  • 13.05.2020. 15:00

Daju 140 milijuna eura potpore za destilaciju vina u etanol

Nakon pada potražnje za vinima zbog zatvaranja restorana, kafića i barova kao i manjeg izvoza zbog dodatnih američkih carina, Francuska je odobrila potporu vinarima za destilaciju vina u alkohol.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 316
  • 28
  • 0

Vinske zadruge Francuske, Italije i Španjolske apelirale su tražeći od Europske unije da izdvoji 350 milijuna eura za projekt destilacije 10 milijuna hektolitara vina u etanol koji bi se koristio u proizvodnji hidroalkoholnog gela. S obzirom na to da su dezinfekcijska sredstva na tržištu izuzetno tražena, smatraju da bi ovakva odluka o destilaciji vina lošije kvalitete ili onog kojemu ističe rok trajanja, bila dobra.

Prije nekoliko dana na Agroklubu smo pisali o tome kako su talijanski proizvođači vina u najvećim problemima zbog krize koronavirusa, a Coldiretti, najveće poljoprivredno udruženje te zemlje, Vladi je iznijelo plan pretvorbe najmanje 3 milijuna hektolitara jeftinijeg vina u dezinfekcijsko sredstvo.

Pojedini vinari razmatraju destilaciju vina u etanol za proizvodnju dezinficijensa

Naime, prošlog mjeseca Europska komisija je odlučila da će podržati mjere upravljanja krizom, a koje se tiču i vinarstva, kao jednog od poljoprivrednih sektora pogođenog pandemijom. 

Francuska odobrila potporu u vrijednosti 140 milijuna eura

Istovremeno, nakon pada potražnje za vinima zbog zatvaranja restorana, kafića i barova, kao i manjeg izvoza zbog dodatnih američkih carina, Italiji susjedna Francuska je u ponedjeljak odobrila potporu tamošnjim vinarima za destilaciju vina u alkohol.

Naime, kako su ministar poljoprivrede Didier Guillaume i ministar financija Bruno Le Maire, priopćili na Twitteru, vlada je odlučila dati potporu u iznosu od 140 milijuna eura za destilaciju vina u etanol. Također su naveli oslobođenje pri plaćanju socijalnih doprinosa za male i srednje tvrtke.

Htjeli destilirati 3, a vlada odobrila sredstva za 2 milijuna hektolitara

Ipak, te mjere nisu udovoljile zahtjevima sindikata. Francuski nacionalni savez sindikata poljoprivrednika (FNSEA) je očekivao više. Prošli su tjedan zatražili ukupno 500 milijuna eura pomoći za proizvođače vina, uključujući 260 milijuna eura za kriznu destilaciju, čime bi se obuhvatilo oko 3 milijuna hektolitara vina.

Zatvaranje restorana i kafića utječe i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

"Objavljen je vinski plan za suočavanje s Covid-19: 100-postotno oslobađanje od plaćanja socijalnih naknada i sredstva za destilaciju 2 milijuna hektolitara, što je u prosjeku 70 eura po hektolitru. A mi smo tražili 3 milijuna hektolitara po 80 eura za hektolitar", napisao je u ponedjeljak tajnik FNSEA-e Jerome Despey na Twitteru.

To znači da vlada ima u planu destilirati samo 2, a ne 3 milijuna hektolitara vina kako su to tražili iz FNSEA-e. 


Tagovi

Francuska Destilacija vina Hidroalkoholni gel Potpore Etanol Pandemija Koronavirus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jaja su među prehrambenim namirnicama koje su najviše poskupjele.