Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 19.05.2018. 09:00

Ruralni okusi LAG-a Bura, promocija lokalnih običaja, proizvoda i obrta

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan od LAG-ova. Na redu je LAG Bura.

Foto: LAG Bura
  • 223
  • 12
  • 0

LAG Bura nalazi se u Zadarskoj županiji, u središnjem dijelu Jadranske Hrvatske, a obuhvaća devet jedinica lokalne samouprave: Grad Obrovac te općine Jasenice, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Ražanac, Starigrad, Vrsi i Zemunik Donji. Navedene jedinice lokalne samouprave obuhvaćaju na svom području 50 naselja. LAG Bura broji 25.101 stanovnika (14,71 % ukupnog stanovništva Zadarske županije), a prostorno obuhvaća zeleni i plavi pojas te dio planine Velebit. Područje je prepoznatljivo po bogatoj kulturno-povijesnoj baštini, valoriziranim resursima i potencijalima, obrađenim poljoprivrednim zemljištima te autohtonim proizvodima.

Sredinom ožujka 2018. godine LAG Bura objavio je svoj prvi natječaj za mjeru 1.1., tipovi operacije 1.1.1. Podrška ulaganjima u fizičku imovinu za biljnu proizvodnju i 1.1.2. Podrška ulaganjima u fizičku imovinu za stočarsku proizvodnju s iznosom raspoloživih sredstava od 210.000,00 EUR. Tijekom 2018. godine LAG planira objaviti natječaje za tipove operacije 2.1.1. Izgradnja i rekonstrukcija javne infrastrukture u svrhu poboljšanja kvalitete života na području LAG-a i 3.1.1. Promocija partnerstva i suradnje unutar i izvan područja LAG-a.

Ruralni okusi

Tijekom 2017. godine LAG Bura s partnerima MAS sv. Jana z Nepomuku iz Češke i Syndicat de Lorge iz Francuske započeo je suradnju na projektu Erasmus+ s ciljem razmjene iskustava i poboljšanja socijalnih usluga u ruralnim krajevima. Projekt pod nazivom Education of decision-makers and social services providers – quality in care (Edukacija donositelja odluka i pružatelja socijalnih usluga – briga o kvaliteti) financira se EU sredstvima. Cilj zbog kojega se pristupilo ovome projektu je unaprijediti znanja i razmijeniti iskustava dobre prakse iz područja socijalnih usluga te implementirati nova znanja na području koji obuhvaća LAG Bura. Projektom su realizirana tri radna posjeta predstavnika socijalnih usluga i donositelja odluka s područja LAG-a. Nakon posljednjeg studijskog putovanja, priprema se analiza sustava socijalnih usluga u Hrvatskoj, Francuskoj i Češkoj, kao i završno izvješće projekta koje će se proslijediti povjerenstvu EU.

LAG Bura očekuje pozitivne rezultate pripremljenog projekta Rural Flavours kroz prijavu na natječaj u sklopu podmjere 19.3. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., kao i projekta Actual Landscape kroz suradnju Interreg Italija – Hrvatska.

Projekt Rural Flavours (Ruralni okusi) je transnacionalni projekt između LAG-a Bura i međunarodnih partnera iz Finske, Cipra, Estonije, Portugala i Španjolske. Ciljevi projekta su promocija lokalnih običaja, proizvoda i obrta, povećanje opsega lokalnog tržišta, promocija turizma, prijenos znanja, podizanje svijesti o zdravoj prehrani djece školskog i vrtićkog uzrasta, kao i branding lokalnih proizvoda. Krajnja ideja projekta je razvitak mobilne aplikacije s kojom bi se povezale sve zemlje partnera u projektu u svrhu bolje promocije i umrežavanja te plasmana lokalnih proizvoda na tržište zemalja partnera. Predstavljanje svake zemlje projektnog partnera definirano je kroz tri predstavnika iz kategorija lokalni proizvod, ruralni ambasador i lokalni turizam. Cilj projekta Ruralni okusi je maksimiziranje i poticanje na sustave kvalitete te prepoznatljivost proizvoda s LAG područja. Prvi sastanak  održan je u Hrvatskoj u općini Maslenica, u naselju Jasenice, u sjedištu LAG-a Bura u listopadu 2016. godine, gdje je završena priprema projekta. U sklopu podmjere 19.3., očekuje se provedba projekta te predstavljanje tri hrvatska predstavnika na portugalskom tržištu u rujnu 2018. godine.

Pilot projekt Actual Landscape

Važno je istaknuti i pilot projekt Actual Landscape čija je svrha razvijanje instrumenata za zaštitu, upravljanje i korištenje prirodne i kulturne baštine kao poluge za održivi razvoj temeljene na valorizaciji krajolika kao cjeline. Pametni alati, zasnovani na valorizaciji baštine i krajolika, bit će ključni za postizanje ravnoteže između zaštite i korištenja baštine, što će omogućiti razvoj novih turističkih proizvoda i primjenu suvremene tehnologije koja omogućuje jedinstveno iskustvo na temelju kulturnih i prirodnih vrijednosti regije. Perspektiva krajolika promovirana u ovom projektu omogućuje korištenje tehnologije prikladne za promicanje aktivnosti i tehnologija prihvatljivih za okoliš, neograničeni i ravnopravan pristup kulturnim i prirodnim znamenitostima.

Predstavnici LAG-a Bura sudjelovali su na konferenciji LAG-ova iz Europe LINC 2017 u svibnju u Luxemburgu, gdje su imali čast upoznati i predstaviti projektne ideje i projektne suradnje LAG-a s Fernandom Etgenom, luxemburškim ministrom za poljoprivredu, vinogradarstvo i zaštitu potrošača koji je bio iznenađen potencijalom i sposobnostima LAG -a Bura kao jednog od najmlađih LAG-ova u Hrvatskoj.

Više o LAG-u Bura možete pronaći ovdje.


Tagovi

LAG Bura Ruralni okusi Ruralni razvoj Zadar


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...