Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 08.01.2020. 12:00

Razmišljaš “zeleno”? Tu je tip operacije 4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije

Razmišljaš i "zeleno" i o smanjenju troškova poslovanja? Tip operacije 4.1.3. omogućuje spojiti ugodno s korisnim.

Foto: GaudiLab@DepositPhotos
  • 1.422
  • 142
  • 0

Raspisan je novi natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.3.”Korištenje obnovljivih izvora energije” iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. do 2020. koji za cilj ima povećanje učinkovitog korištenja energije na poljoprivrednim gospodarstvima. 

Ukupan iznos raspoloživih sredstava na ovom natječaju iznosi 100 milijuna kuna, a iznos potpore po korisniku može iznositi od 5.000 do 500.000 EURa.

Potpore mladim poljoprivrednicima od 50% do 90%

Sufinanciranje projekta iznosi 50% no ono se može uvećati i do 90% ukoliko se zadovolje i određeni dodatni uvjeti. Primjerice ukoliko ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, ako se ono odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima ili je pak ono povezano s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima. Sve navedeno može drastično povećati iznos sufinanciranja investicije.

Prihvatljivi prijavitelji

Prihvatljivi prijavitelji su sve fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana, ne kasnije od 30. listopada 2018. Izuzetak su mladi poljoprivrednici mogu biti i nešto kasnije upisani no zahtjev za upis morao je biti podnesen ne iza 30. listopada 2019. godine.

Nužno je da se projekt provodi na području Republike Hrvatske i ulaganje se mora odnositi na proizvodnju proizvoda primarne poljoprivredne proizvodnje. Ono također ne smije imati značajan negativan utjecaj na okoliš i/ili ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže.

Električna ili toplinska energija, biomasa ili sunce

Moguće je ulagati u proizvodnju energije (električne ili toplinske) iz obnovljivih izvora (biomasa i sunce) za vlastite potrebe, u prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije (električne ili toplinske) iz obnovljivih izvora (biomasa i sunce), te obradu, preradu i skladištenje izlaznih supstrata za organsku gnojidbu.

Prihvatljiva su ulaganja u građenje/rekonstrukciju objekata (npr. objekti za životinje, upravne prostorije, ostali gospodarski objekti), opremanje objekata, troškovi poljoprivredne mehanizacije, kupnja zemljišta i objekata, opći troškovi (troškovi usluga arhitekata, inženjera i konzultanata, troškovi izrade studija izvedivosti, elaborata/studija utjecaja zahvata na okoliš/ekološku mrežu i sl.) te nematerijalni troškovi (kupnja ili razvoj računalnih programa, kupnja prava na patente i licence, zaštita autorskih prava, ostali nematerijalni troškovi povezani s materijalnim ulaganjem). 

Obavezna dokumentacija

Uz zahtjev za potporom nužno je priložiti i poslovni plan u kojem se dokazuje ekonomska održivost projekta, dodatna dokumentacija koja dokazuje buduće uštede, te ostala obavezna papirologija propisana natječajem. 

Rok za predaju projektnih prijava je 31. ožujak 2020. stoga ne čekajte dugo, pripremite svoje projektne prijave na vrijeme i iskoristite raspoloživa bespovratna sredstva ovog natječaja!

Podršku za prijavu za ovu i druge Mjere možete dobiti putem dolje navedenih kontakata tvrtke Uspješan korak d.o.o.


Tagovi

Ruralni razvoj Korištenje obnovljivih izvora energije Natječaj Mjera 4 Tip operacije 4.1.3.


Autorica

Marina Parlov Puljiz

Više [+]

Marina je profesorica hrvatskog jezika, a dio je prodajnog tima Agrokluba.


Partner

Uspješan korak d.o.o.

Gundulićeva ulica 56, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 605 5821, e-mail: ured@uspjesankorak.hr web: http://www.uspjesankorak.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo