Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 22.09.2023. 10:35

Ratari, otvoreno je savjetovanje o potporama zbog rasta troškova proizvodnje

Cilj je pružiti financijsku potporu proizvođačima koji se bave proizvodnjom pšenice i/ili ječma, zobi, tritikale, pira, raži i uljane repice, stoji u Nacrtu prijedloga Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 6.865
  • 371
  • 1

Kako se i najavljivalo ovog ljeta, ratari mogu računati na mjere pomoći, no ne u iznosu kojeg su tražili.

Naime, otvoreno je savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva

Kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, proizvođači u ovom sektoru trpe velike gubitke, a pritisak na primarnu proizvodnju i proizvođače ratarskih kultura, kao prvu fazu lanca opskrbe, jak je i intenzivan. Ova je proizvodnja uslijed utjecaja klimatskih promjena i geopolitičkih kretanja pod visokim rizikom te zbog svih tržnih problema mnogi proizvođači neće moći pokriti svoje troškove proizvodnje.

Kome je namijenjen Program?

"Ovakva situacija narušava stabilnost poljoprivredne proizvodnje te bi bez poduzimanja mjera pomoći navedenim proizvođačima moglo doći do značajnog smanjenja ili potpunog prestanka proizvodnje velikog broja gospodarstava što bi za posljedicu imalo narušavanje primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene sigurnosti Republike Hrvatske", stoji u Programu.

Potpore u ratarstvu: HPK u Ministarstvu traži izmjenu prijedloga mjera pomoći

Cilj mu je pružiti financijsku potporu proizvođačima koji se bave proizvodnjom pšenice i/ili ječma i/ili zobi i/ili tritikale i/ili pira i/ii raži i/ili uljane repice kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Hrvatskoj.

Potporom se, stoji u prijedlogu, nastoji nadoknaditi dio porasta troškova proizvodnje, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava, čime se posljedično nastoji zadržati postojeća razina zaposlenosti i spriječiti poremećaji u opskrbi, kako prerađivačkog sektora, tako i krajnjih potrošača.

Intenzitet potpore iznosi najviše 135 €/ha

Za potporu je prihvatljivo prvih 30 hektara poljoprivrednih površina na kojima korisnik potpore uzgaja pšenicu i/ili ječam i/ili zob i/ili tritikale i/ili pir i/ii raž i/ili uljanu repicu u 2023. godini. Intenzitet iznosi najviše 135 €/ha za površine prihvatljive za potporu.

Cjelovito savjetovanje pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 5. listopada 2023.


Tagovi

Pomoć ratarima Savjetovanje Potpore Ministarstvo poljoprivrede Rast troškova proizvodnje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.