Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 21.09.2017. 16:30

Prvi cilj treba biti zapošljavanje u ruralnim područjima

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je danas Karlovačku županiju.

Foto: mps.hr
  • 641
  • 64
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je danas Karlovačku županiju gdje je održao sastanak sa županom Damirom Jelićem i gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem.

Razgovarali su o aktualnim temama vezanim uz poljoprivredu i mogućnostima korištenja Programa ruralnog razvoja. Ministar Tolušić izložio je županu Jeliću i gradonačelniku Mandiću potencijale mjere 7. vezane uz razvoj kontinentalnog turizma u ruralnim područjima jer je mjera namijenjena pokretanju, poboljšanju ili proširenju lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Opredijelili se za lovni i ribolovni turizam

Karlovačka županija, istaknuo je župan Jelić, strateški se opredjelila za lovni i ribolovni turizam, a EU sredstva vidi kao pokretač zapošljavanja i razvoja ruralnih područja Županije.

Ministar Tolušić izrazio je zadovoljstvo interesom za investicijsku mjeru 4 Programa ruralnog razvoja jer je s područja Karlovačke županije iskazan interes za čak 12% ukupno dostupnih sredstava u okviru raspisanih natječaja kroz čak 579 prijavljenih projekata.

"Takav interes ukazuje na ogroman gospodarski potencijal Karlovačke županije i kao rezultat će imati otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru", izjavio je ministar Tolušić i dodao "Prvi cilj treba nam biti zapošljavanje u ruralnim područjima, jer samo zaposlen čovjek može razmišljati o izgradnji svoje budućnosti i ostanku u poljoprivredi i srodnim djelatnostima. Gradit će se i ceste, vodoopskrbna mreža, društveni domovi, ali bez povećanja zaposlenosti te građevine neće ispuniti svoju svrhu."

Pogon za proizvodnju masti i čvaraka

Nakon sastanka, ministar Tomislav Tolušić je posjetio PPK karlovačku mesnu industriju d.d.i obišao proizvodni pogon u koji je u okviru posljednjeg investicijskog ciklusa tijekom protekle tri godine uloženo ukupno 95 milijuna kuna u razvoj i modernizaciju. Ulaganje je obuhvatilo izgradnju novog pogona za proizvodnju svježeg mesa, čime je godišnji kapacitet te proizvodne linije narastao preko 20.000 tona. Nabavljeni su i novi strojevi za proizvodnju i pakiranje prerađevina, njihovo označavanje i metaldetekciju.

U rad je pušten i pogon za proizvodnju masti i čvaraka koji PPK karlovačkoj mesnoj industriji omogućava godišnju proizvodnju oko 250 tona čvaraka i oko 1.000 tona svinjske masti, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: mps.hr


Tagovi

Tomislav Tolušić Karlovac PPK Mjera 7 Mjera 4


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).