Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Zapadna Slavonija
  • 04.10.2018. 13:15

Projekt OPGenije osposobljavat će 30 dugotrajno nezaposlenih osoba

Kroz projekt OPGenije vrijedan 1.489.000 kuna koji se cijelosti financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda osposobljavat će se odrasli za zanimanja poljoprivredni tehničar i agroturistički tehničar.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 624
  • 107
  • 0

Lokalna akcijska grupa (LAG) Zapadna Slavonija sa sjedištem u Novoj Gradiški, koja je posljednjih godina kroz nekoliko projekata povukla značajan novac iz fondova Europske unije, priprema još jedan projekt u partnerstvu s LAG-ovima Slavonska ravnica (Vrpolje), Posavina (Brodski Stupnik) i Zeleni trokut (Lipik). Riječ je o projektu OPGenije. Na uvodnoj konferenciji koja je održana na seoskom imanju Petra Dumenčića u Starcima predstavila ga je voditeljica Divna Žalić.

"Cilj projekta OPGenije kojeg organiziramo kroz posrednička tijela Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatski zavod za zapošljavanje te Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije jest jačanje stručnih znanja te unapređenje postojećih vještina za 30 dugotrajno nezaposlenih osoba, pripadnika marginaliziranih skupina. Projekt će se provoditi kroz obrazovanje odraslih za zanimanja opći poljoprivredni tehničar i agroturistički tehničar te provedbu edukacija digitalni marketing i poslovni plan za poljoprivrednike“, kaže voditeljica projekta Divna Žakić.  

Preduvjeti za pokretanje vlastitog posla 

Dodaje da je vrijednost projekta 1.489.000 kuna i u cijelosti se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Tim novcem kroz obrazovanje i cjeloživotno učenje želi se osnažiti i unaprijediti radni potencijal dugotrajno nezaposlenih osoba s područja Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije s natprosječno visokom stopom nezaposlenosti. Među ostalim, kroz ovo osposobljavanje polaznici projekta OPGenije stvorit će si preduvjete za pokretanje vlastita posla, a postat će i konkurentniji na tržištu rada. Provedba ovog projekta provest će se na 4 lokacije: u Novoj Gradiški, Velikoj Kopanici, Novskoj i Brodskom Stupniku.   

"Zahvaljujemo se LAG-u Zapadna Slavonija što nas je prepoznao i pozvao da sudjelujemo u ovom projektu jer svi imamo problema koje možemo lakše zajednički rješavati. A ovdje je riječ o problemu nezaposlenih osoba koje se žele baviti poljoprivredom, kroz edukaciju i osposobljavanje mogu biti kvalitetniji nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Budući da većini nedostaju stručna znanja i poduzetničke vještine upravo ovim projektom želimo im dati mogućnost da napreduju“, kaže Igor Matek, voditelj LAG-a "Zeleni trokut“ sa sjedištem u Lipiku. 

Prošli i mjeru 19 

Na početku rada LAG-a bilo je dosta skepse i pitanja što je to LAG i što on radi, jer se prvih godina nisu događali konkretni projekti, sve je bilo u pripremi, kaže Vitomir Žakić, predsjednik LAG-a Zapadna Slavonija. "Međutim, mi smo dobrim projektima posljednje 2 godine iz europskih fondova povukli čak blizu 20 milijuna kuna, dio za zapošljavanje žena dio za proširenje i modernizaciju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i time dokazali koja je zapravo uloga našeg LAG-a i da je on opravdao svoje postojanje. Ovaj najnoviji projekt je edukativnog karaktera, kroz njega ćemo osposobiti i možda potaknuti mlade nezaposlene ljude da krenu u neke vlastite  proizvodnje, da ostanu na svojim gospodarstvima“, kaže Vitomir Žakić, predsjednik LAG-a zapadna Slavonija. 

Dosadašnjim rezultatima rada, osobito povlačenjem značajnog novca vrlo je zadovoljna voditeljica LAG-a Marijana Vidić Poleto. "Ostvarili smo tri značajna projekta: Osim spomenutog projekta OPGenije, kroz projekt "Želim napredovati aktivno“ povučeno je 8.416.000 kuna i zaposleno 60 osoba koje skrbe o 270 korisnika na području općina Cernik, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.  Naš LAG od 2015. godine provodi Program ruralnog razvoja Mjera 19. LEADER – CLLD. Prošla nam je Mjera 19.1. "Pripremna pomoć“ u iznosu od 371.846,30 kn za izradu Lokalne razvojne strategije, a prošle godine kroz mjere 19.2.,19.3,19.4 Programa ruralnog razvoja osigurali smo  8.943.096,33 kuna  za provedbu navedene Strategije. 

U sklopu toga proveli smo prvi natječaj za Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava za mjeru  6.3.1. Programa ruralnog razvoja na kojemu je deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ostvarilo pravo na potporu  u iznosu od 111.678,00 kn (15.000 €). Time je na području našeg LAG-a poljoprivrednicima plasirano novih 1.122.722,00 kn, a još više od sedam milijuna čeka na realizaciju, što će svakako uvelike doprinijeti razvoju i modernizaciji malih poljoprivrednih gospodarstava“, kaže Marijana Vidić Poleto. 


Tagovi

OPGenije Projekt LAG Zapadna Slavonija Ruralni razvoj


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]