Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 27.11.2019. 12:20

Proizvođačima jabuka isplaćeno gotovo 20 milijuna kuna

Potporu je dobio svaki proizvođač jabuka upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD sustav te koji je zadovoljio sve uvjete i kriterije prihvatljivosti navedene programom, navode iz Ministarstva.

Foto: Vedran Stapić
  • 820
  • 51
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je potporu iz Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu u iznosu od ukupno 19.996.669,54 kuna, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

"Pravo na potporu ostvarila su 842 proizvođača s ukupno 3016,38 hektara, a potporu je dobio svaki proizvođač jabuka upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD sustav te koji je zadovoljio sve uvjete i kriterije prihvatljivosti navedene programom", pojašnjavaju. 

Svi detalji o provedbi propisani su Pravilnikom o provedbi Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu kojeg možete naći ovdje.

Kako podsjećaju, Vlada RH je na sjednici održanoj 1. kolovoza 2019. godine donijela Program potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu vrijedan 20 milijuna kuna. Program je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede na temelju Zakona o poljoprivredi, a iznos potpore utvrđen je razmjerno površinama pod jabukama za koje je podnesen zahtjev za potporu.

Ministrica Marija Vučković je na tadašnjoj sjednici Vlade istaknula da se proizvodnja jabuka godinama nalazi u velikim problemima, a voćari su nakon dvije godine suočavanja s mrazom, u 2018. godini naišli na hiperprodukciju proizvodnje s jedne strane, a s druge strane na nedostatak radne snage, nedostatak rashladnih kapaciteta i na niske otkupne cijene u trenutku berbe.

Inače, intenzivni nasadi jabuka predstavljaju 40 posto hrvatske voćarske proizvodnje. a cilj je potpore održati ih u dobrom stanju te bi voćarima trebala pomoći u podmirenju troškova uklanjanja neobranih ili otpalih plodova, obzirom da to predstavlja značajan dodatni (ne standardni) trošak za proizvođače, zaključuju iz Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Potpora Isplata Uzgoj jabuka APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić