Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 7
  • 24.05.2018. 15:45

Program ruralnog razvoja služi i za oplemenjivanje života na selu, uskoro natječaj za nove dječje vrtiće

Ako sve bude po planu, do kraja iduće godine imat ćemo funkcionalnih 150 dječjih vrtića u ruralnim prostorima, rekao je ministar Tolušić na potpisivanju ugovora za 102 projekta u 17 županija teških 470 milijuna kuna.

Foto: Vlada Republike Hrvatske
  • 310
  • 21
  • 0

U nazočnosti Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede, danas su potpisana 102 ugovora vrijedna 470 milijuna kuna. Ugovore za sufinanciranje projekata iz mjere 7 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ Programa ruralnog razvoja RH s predstavnicima jedinica lokalnih samouprava i ravnateljima institucija potpisala je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

"Za bolju kvalitetu života na našim selima danas smo potpisali ugovore za 102 projekta u 17 županija koja ćemo financirati sa 470 milijuna kuna EU novca. Najviše me raduje što će se tim novcem izgraditi i obnoviti 57 dječjih vrtića i 12 vatrogasnih domova! Cilj Programa ruralnog razvoja nije samo jačanje poljoprivredne proizvodnje već i oplemenjivanje života u ruralnim područjima odgojnim, društvenim i sportskim sadržajima kako bi život na selu bio u najmanju ruku jednako kvalitetan kao i u gradovima. Novca ima još, uskoro raspisujemo novi natječaj za dječje vrtiće, i ako sve bude po planu, do kraja iduće godine imat ćemo funkcionalnih 150 dječjih vrtića u ruralnim prostorima", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Kako pojašnjavaju, nakon provedenog natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH za operaciju 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ danas su potpisani ugovori kojima će se u 17 hrvatskih županija izgraditi ili obnoviti 57 dječjih vrtića, 12 vatrogasnih domova, 18 društvenih domova, 13 projekata uređenja javnih površina i 2 turističko-informativna centra.

Svi projekti rade se u naseljima s najviše 5.000 stanovnika, a potpora iznosi 80 – 100% ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Ukupna vrijednost odabranih projekata iznosi 528.190.613,06 kuna, a vrijednost potpore iz Programa ruralnog razvoja 470.813.066,38 kuna, zaključuje se u priopćenju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mjera 7 Ruralni razvoj Ugovori


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić