Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 07.06.2019. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Program ruralnog razvoja najbolje je iskorišten program od svih EU fondova u Hrvatskoj

Prije dvije godine skeptici su govorili da nećemo uspjeti potrošiti novac koji nam je na raspolaganju. Od ukupne alokacije za Program ruralnog razvoja RH koja iznosi 2,3 milijardi eura, korisnicima smo na raspolaganje stavili 2,2 milijardi eura, a ugovoreno je 1,6 milijardi eura, kaže ministar Tolušić.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede (poljoprivreda.gov.hr)
  • 1.169
  • 190
  • 0

Iskorištenost Programa ruralnog razvoja najbolja od svih EU fondova u Republici Hrvatskoj, naglasili su iz Ministastva poljoprivrede u srijedu nakon potpisivanja novih 400 ugovora iz operacije 6.3.1 Programa ruralnog razvoja RH vrijednih 44,5 milijuna kuna.

"Prije dvije godine skeptici su govorili da nećemo uspjeti potrošiti novac koji nam je na raspolaganju. Od ukupne alokacije za Program ruralnog razvoja RH koja iznosi 2,3 milijardi eura, korisnicima smo na raspolaganje stavili 2,2 milijardi eura, a ugovoreno je 1,6 milijardi eura što čini 67% ukupno dostupnih sredstava, dok je isplaćeno 918 milijuna eura, odnosno 38% dostupnih sredstava. Sve to postigli smo administrativnim rasterećenjima, skraćivanjem procedura i ubrzanom obradom natječaja kojih na godišnjoj razini raspisujemo i obrađujemo tridesetak.

Ponosan sam na svaki ugovoreni projekt, kako na one koji omogućavaju dodatne sadržaje i podižu kvalitetu života u ruralnim krajevima tako i na sve one koji podižu produktivnost, konkurentnost i zaposlenost u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane", izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar Tomislav Tolušić. 

Najveće zanimanje za tip operacije 6.3.1. 

Vezano uz potpisane, ugovore, navode na svojoj stranici, najviše projekata za koje su mali poljoprivrednici potpisali ugovore s ravnateljicom Agencije za plaćanja, Matildom Copić, dolazi iz Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima, poput: kupnje domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim izgradnje i opremanja prostore u svrhu obavljanja proizvodnje i prerade.

Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici financiraju i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, strojeva i opreme te podižu višegodišnje nasade, a grade i objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Dosad su ukupno potpisana 1.043 ugovora sa 3. natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH, njih čak 6.013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082 projekta. Inače, Program ruralnog razvoja najbolje je iskorišten program od svih EU fondova u Hrvatskoj. Korisnicima programa je do 31. svibnja 2019. godine isplaćeno ukupno 6,9 milijardi kuna, što čini 38% ukupno dostupnih sredstava.

Na raspolaganje stavljeno 1,2 milijarde eura

Nadalje, dodaju, od ukupne alokacije za Program ruralnog razvoja RH koja iznosi 2.383.294.500 eura, korisnicima je na raspolaganje stavljeno 2.208.262.095 eura, a ugovoreno je 1.595.057.567,56 eura što čini 67% alokacije. Ukupna alokacija sastoji se od sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i nacionalne komponente koja se osigurava u Državnom proračunu.

Tijek programskog ciklusa:

  1. Nakon što se sredstva stave korisnicima na raspolaganje kroz postupke dodjele (natječaje), korisnici se prijavljuju, a nakon obrade njihovih projekata odobrava im se potpora.
  2. Troškove provedbe projekata prijavljuju Agenciji za plaćanja, koja obavlja kontrolu i isplaćuje sredstva – jednokratno, u ratama, ovisno o prirodi projekta i vrsti korisnika.
  3. Iznosi koji su isplaćeni korisnicima se u tromjesečnim intervalima s izdacima šalju u Europsku komisiju odnosno, ovjeravaju se.
  4. Na temelju ovjerenih izdataka, Europska komisija doznačuje sredstva u Državni proračun RH, i to samo za dio Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Službene stranice Europske komisije, gdje se podaci o ugovorenosti ažuriraju na godišnjoj bazi (temeljem godišnjih izvješća o provedbi, koje države članice podnose do kraja lipnja za prethodnu godinu), a podaci u podaci o ovjerenim i doznačenim sredstvima na tromjesečnoj osnovi (slijedom tromjesečne dostave izjava o izdacima) možete vidjeti ovdje


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Iskorištenost Alokacija Tomislav Tolušić Matilda Copić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]