Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvorene prijave
  • 31.05.2023. 13:30

Prijave otvorene: Prerađivačima 6,6 milijuna eura zbog povećanja cijena energenata

Prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 1.658
  • 112
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da su otvorene prijave na više od 6,6 milijuna eura vrijednu mjeru potpore za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena energenata izuzev prirodnog plina i električne energije.

Riječ je o jednoj od dviju mjera definiranih Programom državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrijednosti 26,5 milijuna eura.  

"Putem ovog Programa Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede će pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, zbog kojih su neki dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka", navode iz Ministarstva.

Naime, prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer.

Zahtjeve je moguće podnijeti od 29. svibnja do 20. lipnja 2023. godine.

Pravilnik je dostupan na ovoj poveznici, a svi obrasci potrebni za podnošenje Zahtjeva objavljeni su na stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Između ostalog, u Pravilniku stoji da su količine energenata za izračun prihvatljivog troška isključivo količine nabavljene od vanjskih dobavljača koje je prihvatljiv korisnik potrošio kao krajnji potrošač. Količine nabavljene od strane dobavljača koji je dio istog poduzetnika kao i prihvatljiv korisnik, te cijene po jedinici energenata nabavljene od istih ne uzimaju se u obzir pri izračunu prihvatljivog troška.

Najviši iznos potpore po korisniku ni u jednom trenutku ne prelazi 50 posto prihvatljivog troška, a ukupni iznos potpore ne može biti veći od dva milijuna eura po poduzetniku.


Tagovi

Prijave Prerađivači Cijene energenata Ministarstvo poljoprivrede Prihvatljivi korisnici


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?