Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 03.05.2018. 15:10

Predložen novi proračun EU: Zajedničkoj poljoprivrednoj politici 5% manje sredstava

Bio sam iskren i izravan s poljoprivrednicima, dajući do znanja da kombinacija Brexita i "rupe" od 12 milijardi eura u ukupnom europskom proračunu, zajedno s rastućim prioritetom drugih pitanja kao što su sigurnost, migracija i obrana, znači da ćemo vrlo teško izbjeći rez u ZPP, rekao je povjerenik za poljoprivredu EU Phil Hogan. 

Foto: Facebook/Phil Hogan
  • 519
  • 28
  • 0

Europska komisija predložila je sedmogodišnji proračun Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. prema kojemu se planira smanjenje sredstava za Zajedničku poljoprivrednu politiku i za kohezijsku politiku, za približno po pet posto. Zajednička poljoprivredna politika i kohezijska politika dvije su najveće stavke u europskom proračunu, na koje se odnosi više od dvije trećine europskog proračuna, a do novog prijedloga proračuna došlo je zbog Brexita odnosno odluke Velike Britanije o izlasku iz Europske Unije. 

Novi proračun prilika je da oblikujemo svoju budućnost kao nova, ambiciozna Unija s 27 država članica koje povezuje solidarnost. Iznijeli smo pragmatičan plan za postizanje boljih rezultata s manje sredstava. Zahvaljujući povoljnoj gospodarskoj situaciji, pritisak je manji, no u nekim područjima ipak moramo ostvariti uštede”, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Prijedlog novog proračuna već su kritizirale Francuska, Poljska i Njemačka. Neprihvatljiv im je prijedlog Komisije da se subvencije farmerima smanje za pet posto. "Bio sam iskren i izravan s poljoprivrednicima, dajući do znanja da kombinacija Brexita i "rupe" od 12 milijardi eura u ukupnom europskom proračunu, zajedno s rastućim prioritetom drugih pitanja kao što su sigurnost, migracija i obrana, znači da ćemo vrlo teško izbjeći rez u ZPP", objavio je na svom profilu i povjerenik za poljoprivredu EU Phil Hogan

Između ostalog, naveo je da je ovo bio proračun izbora, a Europska komisija je odlučila održati snažnu i dobro financiranu Zajedničku poljoprivrednu politiku. "Također smo odlučili dati prioritet zaštiti izravnih plaćanja, prepoznajući njihov vitalni doprinos poljoprivrednim prihodima i, kroz ograničenje, odlučili smo se usredotočiti na male i srednje farme. U narednim tjednima, Komisija će objaviti svoje zakonodavne prijedloge za sljedeću ZPP, koja će uključivati određeni skup mjera za podršku mladim poljoprivrednicima", zaključio je Hogan. 

Europska komisija odlučila je povećati iznose sredstava za investicije u digitalnu tranformaciju i mreže, dva puta više novca za programe za mlade, za upravljanje i zaštitu vanjskih granica, migracije i azil, istraživanje i inovacije te vanjsku politiku. 


Izvori

EC Europa


Tagovi

Proračun EU ZPP Phil Hogan Brexit


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).