Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 09.10.2020. 15:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

Povećana prihvatljiva starost grla za Proizvodno vezane potpore za tov junadi

Iznimno za 2020. godinu zbog više sile izazvane pandemijom COVID-19 za Proizvodno vezane potpore za tov junadi povećava se prihvatljiva starost s 24 na 28 mjeseci za sva grla isporučena do 31. prosinca.

Foto: Depositphotos/muha04
  • 558
  • 1.045
  • 0

Iznimno za 2020. godinu zbog više sile izazvane pandemijom COVID-19 za Proizvodno vezane potpore za tov junadi povećava se prihvatljiva starost s 24 na 28 mjeseci za sva grla isporučena do 31. prosinca 2020. godine, priopćilo je Ministarastvo poljoprivrede.  

Kako pojašnjavaju, uslijed izvanredne situacije uzrokovane pandemijom, ograničenja kretanja ljudi i roba, kao i slabije potražnje za mesom, dio poljoprivrednika koji se bavi tovom junadi nije u mogućnosti isporučiti planiranu proizvodnju na tržište te su utovljena grla prešla optimalnu tjelesnu masu, kao i maksimalnu starosnu dob koja je propisana uvjetima za dodjelu proizvodno vezanih plaćanja za tov junadi.

Za neisporučena grla do propisane starosne dobi proizvođači imaju dodatne troškove, a protekom vremena i produženim boravkom u tovilištima gubi se na kvaliteti mesa i posljedično ostvaruju manje cijene. 

Poslali zahtjev Europskoj komisiji

Naime, ministarstvo poljoprivrede obratilo se Europskoj komisiji sa zahtjevom da se, iznimno za 2020. godinu, omogući povećanje prihvatljive starosti za ostvarivanje proizvodno vezanih plaćanja za tov junadi.

EK, navode, ukazala je na mogućnost utvrđivanja okolnosti koje su dovele do toga da korisnici nisu bili u mogućnosti zadovoljiti propisane uvjete za ostvarivanje potpore te da se viša sila može horizontalno priznati svim korisnicima koji su se za vrijeme tih okolnosti našli u istoj situaciji, u skladu s načelom jednakog postupanja. 

Udruga Baby Beef: Potražnje nema, a cijene junadi nikad niže

Kako bi se odustalo od potrebe za pojedinačnim zahtjevima, ministarstvo je utvrdilo okolnosti zbog kojih se može priznati viša sila/iznimna okolnost svim korisnicima koji su se našli u istoj situaciji, te je izradilo analitički okvir potkrijepljen podacima koji potvrđuju opravdanost ovakvog horizontalnog pristupa za pogođene poljoprivrednike, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Tov junadi Proizvodno vezane potpore Starost Europska komisija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!