Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje u poljoprivredi
  • 28.12.2018. 09:00

Potpora za osiguranje: Podnesite zahtjev do 31. prosinca u podne

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti te se odnosi na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
  • 631
  • 75
  • 0

Do 31. prosinca 2018. godine u podne poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev za isplatu potpore u okviru Natječaja za provedbu podmjere 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti te se odnosi na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni. Intenzitet potpore iznosi do 70% prihvatljive premije osiguranja.

U Ministarstvu poljoprivrede napominju da korisnik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika u trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu potpore, a sve dodatne informacije možete pogledati ovdje. Zahtjev za isplatu potpore smatra se podnesenim kada korisnik dostavi Potvrdu o podnošenju preporučenom pošiljkom ili neposredno u Agenciju za plaćanja.

"Štete od elementarnih nepogoda svake godine sve više rastu. Stoga je Vlada odobrila žurnu pomoć oštećenicima-poljoprivrednicima na području 13 županija u iznosu od 16,7 milijuna kuna i to samo onima kojima je šteta na proizvodnom potencijalu veća od 30%. Ne gledajte u nebo, osigurajte svoju proizvodnju, a mi vam sufinanciramo 70% police osiguranja. Ne propustite priliku. Na vrijeme ne možete računati, ali možete ublažiti posljedice. Odaziv korisnika ove mjere je u kontinuiranom porastu i povećao se tri puta od 2016. godine što znači da su izmjene koje smo uveli u ovu mjeru bile dobro prihvaćene", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Kako bi dodatno pomogli poljoprivrednicima i povećali broj ugovorenih polica osiguranja, Ministarstvo poljoprivrede uvelo je promjene u provedbi podmjere 17.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka": 

  1. Promijenjen je način podnošenja zahtjeva za potporu, korisnik više ne treba platiti cjelokupnu premiju osiguranja, nego po ugovaranju osiguranja plaća 30% premije osiguranja dok 70% premije Agencija za plaćanja, nakon administrativne obrade,  izravno plaća osiguravajućoj kući u ime poljoprivrednika;
  2. Smanjen je prag gubitka poljoprivredne proizvodnje s 30% na 20%;
  3. Intenzitet potpore povećan je sa 65 % plaćene premije osiguranja na 70%;
  4. Zahtjev za isplatu potpore poljoprivrednici mogu podnijeti tijekom cijele godine.

Do sada su objavljena tri natječaja za osiguranje usjeva, životinja i biljaka:

I NATJEČAJ (zahtjevi za razdoblje 2016. godina):
Do 31.1. 2017. u M17 zaprimljeno je 2.359 zahtjeva za isplatu potpore u kojem je tražena potpora u iznosu od 31.453.136,58 kuna.

II NATJEČAJ (zahtjevi za razdoblje 2017. godina):
Do 31.1.2018. u M17 poslano je i zaprimljeno 3.077 zahtjeva za isplatu potpore u kojem je tražena potpora u iznosu od 44.434.300.37 kn.

III NATJEČAJ (zahtjevi za razdoblje 2018. godina – prijave se još primaju):
Do 27.12.2018. zaprimljeno je 5.757. zahtjeva sa traženim iznosom potpore od 72.359.821,48 kuna.

Zbog velikog interesa korisnika iznos inicijalne alokacije od 70 milijuna kuna bit će povećan i svi prihvatljivi korisnici dobit će sredstva za osiguranje. 

Vodič za podnošenje zahtjeva preuzmite ispod članka,  a sve dodatne informacije potražite na ovoj poveznici


Dokumenti


Tagovi

Osiguranje u poljoprivredi Potpore Ruralni razvoj Podmjera 17.1.


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]