• Ruralni razvoj
  • 09.07.2019. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Potpisano novih 370 ugovora iz tipa operacije 6.3.1.

Potpisani su ugovori vrijedni ukupno 41 milijun kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.276
  • 165
  • 0

Još 370 poljoprivrednih gospodarstava koja su zadovoljila uvjete na 3. natječaju tipa operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ Programa ruralnog razvoja RH potpisali su jučer ugovore koje je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić.

Nakon potpisivanja ugovora kojima je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, poljoprivrednicima će biti isplaćena prva rata potpore u iznosu od 50% odobrenog novca, kako bi mogli odmah započeti sa svojim investicijama.

"Kad sam na terenu obilazim poljoprivrednike i razgovaram s njima da bi iz prve ruke saznao što im treba, kako žive i koji bi im postupci države najviše olakšali poslovanje. Petnaest tisuća eura svatko vidi na svoj način, a mali poljoprivrednik s 15.000 eura može u potpunosti promijeniti sliku svoga gospodarstva i svoje budućnosti. Zbog toga mi je ova, uz mjeru za mlade, najdraža mjera Programa ruralnog razvoja jer utječe na najveći broj poljoprivrednika i daje im perspektivu", izjavio je ministar, navodi se na stranici Ministarstva poljoprivrede. 

Potpisani su ugovori vrijedni ukupno 41 milijun kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima.

S jučerašnjim danom sklopljena su ukupno 1.663 ugovora s 3. natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH, njih čak 6.013. Kako podsjećaju, zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082 projekta.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Ruralni razvoj Tip operacije 6.3.1. Mali poljoprivrednici Ugovori Matilda Copić Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.8.20. Lag Zagorje Sutla i Učilište Krapina osposbili su i certificirali prvih 6 ekoloških poljopr... Pročitaj cijelu bilješku »