Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 13.06.2019. 15:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Potpisano novih 250 ugovora iz tipa operacije 6.3.1.

Nakon sklopljenih Ugovora o financiranju, poljoprivrednicima će biti isplaćena prva rata potpore u iznosu od 50% odobrenog novca, kako bi mogli odmah započeti sa svojim investicijama.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.581
  • 158
  • 0

Ugovore s 250 poljoprivrednih gospodarstava koja su zadovoljila uvjete na 3. natječaju tipa operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ Programa ruralnog razvoja RH, potpisala je jučer u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić. Potpisani su ugovori vrijedni ukupno 27,8 milijuna kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj  novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima, navodi se na stranici Ministarstva.

Kako podsjećaju, sredstva u okviru operacije 6.3.1. namijenjena su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti. Mali poljoprivrednici će tako financirati kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati  višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

"Zajedno s ovim potpisivanjem sklopljena su ukupno 1.293 ugovora s 3. natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH, njih čak 6.013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082 projekta", objašnjavaju. 

Potpisivanju je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. "Napredujemo svakim danom i to ne samo u postotku iskorištenosti EU sredstava, nego i s aktivnim dijalogom s poljoprivrednicima. Želimo čuti što oni misle i kako vide svoje poslovanje za par godina, a otvoreni smo za sva njihova pitanja. Redovno ih pozivamo na potpisivanje ugovora kako bi  dobili povratnu informaciju iz prve ruke o tome kako uspješno provesti svoj projekt do kraja i kakve proceduralne greške ne smiju učiniti da bi opravdali utrošeni EU novac.

Potpisano je više od trećinu ugovora koji su rezultat trećeg natječaja najpopularnije mjere Programa ruralnog razvoja, one za mala poljoprivredna gospodarstva. Svako gospodarstvo uložit će dodijeljenih 15.000 eura u modernizaciju gospodarstva, kupnju mehanizacije, sadnica, krčenje, uređenje ili kupovinu poljoprivrednog zemljišta, nabavku životinja i slično. Tim ulaganjima osnažit će se svoje gospodarstvo i bit će spremniji za nove izazove, a uskoro i za izdašnije mjere Programa ruralnog razvoja", rekao je Tolušić.

Nakon sklopljenih Ugovora o financiranju, poljoprivrednicima će biti isplaćena prva rata potpore u iznosu od 50% odobrenog novca, kako bi mogli odmah započeti sa svojim investicijama, zaključuje se u objavi. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ugovori Ruralni razvoj 6.3.1. Matilda Copić Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe