Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 29.12.2021. 15:40
  • Osječko-baranjska, Osijek

Potpisani ugovori: Novih 2,1 milijuna kuna poljoprivrednicima Osječko-baranjske županije

Moramo se otrgnuti uvozu i kupovini loše robe, što činimo upravo kroz ovakve ugovore i druge aktivnosti, izjavio je župan Ivan Anušić prilikom dodjele potpora.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 278
  • 13
  • 0

Ugovore o dodjeli potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju ukupne vrijednosti 2,1 milijuna kuna, potpisao je danas s 255 korisnika osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Riječ je, pojašnjavaju iz Županije, o 13 različitih potpora; mladim poljoprivrednicima, oštećenicima u slučaju prirodnih nepogoda, potpori za prvo osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, za kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu, uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine, poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, trošak usluge klanja u registriranim objektima, istraživačke projekte u poljoprivredi, preradu poljoprivrednih proizvoda, za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje, sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda, manifestacije te za uređenje ruralne infrastrukture vezane uz poljoprivredu.

"Godinu završavamo s dodjelom potpora u poljoprivredi vrijednim 2,1 milijuna kuna, s tim da je u protekle četiri godine Osječko-baranjska županija već investirala više od četiri milijuna kuna u potpore poljoprivrednicima", izjavio je Anušić. Dodao je da potpore umjeravaju prema novim tehnologijama, inovacijama, brendiranju i marketinškom prepoznavanju te da osobito žele podupirati ekološku proizvodnju i mlade osobe.

Također, potpisao je i ugovore o privremenom sufinanciranju provedbe aktivnosti Lokalne akcijske grupe u Mjeri M19 Programa ruralnog razvoja i to s predstavnicima četiri LAG-a (Baranja, Karašica, Strossmayer i Vuka-Dunav), ukupne vrijednosti 400 tisuća kuna.

Ugovore je potpisalo 255 korisnika

Istaknuo je da su poljoprivreda, odnosno proizvodnja hrane i prehrambena industrija budućnost Hrvatske, osobito Slavonije i Baranje i to se ponovno potvrđuje. "Međutim, moramo se otrgnuti uvozu i kupovini loše robe, što činimo upravo kroz ovakve ugovore i druge aktivnosti", istaknuo je.

Prema njegovim riječima, regionalni distribucijski centar za voće i povrće bit će velika potpora svima koji se bave poljoprivredom u rješavanju problema kao što su neprepoznatljivost njihovog proizvoda, nemogućnost tržišnog natjecanja ili slabija njihova snaga u tomu pa je potrebno okrupnjivanje proizvođača, marketinška priprema i jačanje proizvođača kroz ovaj centar, kao i daljnje povećanje potpora poljoprivrednicima.

Idući javni poziv u ožujku

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling istaknula je da je Osječko-baranjska županija uvela i nove mjere

"Za sada na njima nemamo velik broj korisnika, što je razumljivo s obzirom da su tek uvedene. Ukupno je podneseno 288 zahtjeva, od čega je 255 pozitivno ocijenjeno", kazala je.

Kako je naglasila, u novom su programu potpora povećali intenzitet onih za mlade poljoprivrednike i one koji se bave ekološkom poljoprivredom. "Povećanjem intenziteta potpore povećavamo i maksimalni iznos te na taj način zadržavamo mlade poljoprivrednike na ostanak u toj grani gospodarstva", zaključila je dodavši kako će sljedeće godine javni poziv za dodjelu potpora biti objavljen početkom ožujka za što su osigurana sredstva u proračunu.


Tagovi

OBŽ Potpore Ugovori Ivan Anušić Silva Wendling Poljoprivrednici


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]