Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 20.02.2020. 10:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Potpisana nova 104 ugovora iz mjera 4 i 8 vrijedna 157 milijuna kuna!

Riječ je o financiranju projekata iz Programa ruralnog razvoja za mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu“ i mjere 8 "Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“,

Foto: Pixabay/Goran Horvat
  • 2.672
  • 149
  • 0

Nova 104 ugovora o financiranju projekata iz Programa ruralnog razvoja za mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu“ i mjere 8 "Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“, potpisala je jučer ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Ukupan odobreni iznos potpore za nove ugovore iznosi 157,3 milijuna kuna, a navedenim sredstvima podupire se ulaganje u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma te jačanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Povećanje konkurentnosti domaćih gospodarstava

Kako pojašnjavaju iz Agencije, odobreni iznos potpore iz mjere 4 za tipove operacija 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” i 4.1.2 "Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ iznosi gotovo 103 milijuna kuna i raspoređen je na 83 ugovorena korisnika dok je za tipove operacija 8.6.1 "Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“ i 8.6.2 "Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva“ iz mjere 8 osigurano 54,5 milijuna kuna za 21 ugovorenog korisnika.

Objavljena dva nova natječaja za podmjeru 4.2.!

"Potpisivanjem novih 49 ugovora iz mjere 4 za tip operacije 4.1.1. s odobrenim iznosom potpore od gotovo 83 milijuna kuna omogućava se proširenje proizvodnih kapaciteta, modernizacija postojećih poljoprivrednih gospodarstava i poboljšanje kvalitete proizvoda uvođenjem novih tehnologija i inovacija. Za povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u ovom tipu operacije dodijeljeno je ukupno gotovo 2 milijarde kuna odobrenih potpora za čak 1.063 ugovorenih korisnika", navodi APPRRR. 

Također, u sklopu tipa operacije 4.1.2. potpisana su nova 34 ugovora s ukupnim odobrenim iznosom potpore od gotovo 20 milijuna kuna namijenjenima za izgradnju ili rekonstrukciju skladišnih kapaciteta za stajski gnoj, za primjenu posebne poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme kojima se  utječe na smanjenje emisije stakleničkih plinova i amonijaka uzrokovanu poljoprivrednom djelatnošću. Ukupno do sada je u sklopu operacije 4.1.2. ugovoreno 450 korisnika i odobren je iznos potpore od 641 milijun kuna.

50 ugovorenih korisnika za tip operacije 8.6.2.

"Potpisivanjem novih 6 ugovora iz mjere 8 za tip operacije 8.6.1. odobren je iznos potpore od 11 milijuna kuna, što sveukupno čini 90 ugovorenih korisnika sa odobrenim iznosom potpore od 130 milijuna kuna. Ovim potporama osigurava se ulaganje u modernizaciju postojećih i uvođenje učinkovitih i okolišno prihvatljivih tehnologija, strojeva, alata i opreme za pridobivanje drva povećava dostupnost i korištenje drva kao materijala, ali i drva kao obnovljivog izvora energije (šumska biomasa).

APPRRR: Obavijest korisnicima mjera Programa ruralnog razvoja o statusu obrade zahtjeva

Također, potporama modernizaciji tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva kroz tip operacije 8.6.2. stvaraju se uvjeti za unaprjeđenje proizvodnih procesa i poslovnog okruženja i stimulira se gospodarski rast i povećava konkurentnost kroz povećanje proizvodnje i njezine fleksibilnosti, povećanje kvalitete proizvoda i poslovnih procesa te smanjenje troškova proizvodnje i kraće rokove isporuke. Potpisivanjem novih 15 ugovora sa ukupnim odobrenim iznosom potpore od 43 milijuna kuna zaokružen je broj od 50 ugovorenih korisnika s odobrenim iznosom potpore od 105 milijuna kuna za tip operacije 8.6.2.", zaključuje se na stranici Agencije.

Zadovoljna potpisivanjem ugovora bila je i ministrica Marija Vučković koja je naglasila da Ministarstvo poljoprivrede podupire ulaganje u nove i inovativne tehnologije koje će doprinijeti smanjenju troškova proizvodnje i poboljšanju kvalitete poljoprivrednih proizvoda.

"Također, potporama modernizaciji tehnologija, strojeva, alata i opreme u djelatnostima prerade drva i šumskouzgojnim radovima putem mjere 8 stimulira se gospodarski rast kroz pozitivan utjecaj na poslovne aktivnosti u preradi drva. Istovremeno - jednako važno - tehnike i tehnologije pridobivanja drva imaju minimalni štetni učinak na šumske ekosustave“, istaknula je prilikom potpisa ugovora, navodi se i na stranici Ministarstva.


Tagovi

Ruralni razvoj Ugovori Mjera 4 Mjera 8 Matilda Copić Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.