Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 04.10.2018. 16:00

Potpisana 263 ugovora za mjeru 4, u studenom isplata avansa za izravna plaćanja!

Idući mjesec kreće isplata avansa za izravna plaćanja. Isplaćeni iznos bit će najviši dosad, najavio je ministar Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/MartinFredy
  • 3.713
  • 227
  • 0

Čak 263 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje i mjere 4.1.2. "Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ potpisano je danas u Ministarstvu poljoprivrede.  Ugovore s poljoprivrednicima, od danas i korisnicima Programa ruralnog razvoja, potpisala je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Natječaj za modernizaciju gospodarstava bio je namijenjen isključivo sektoru biljne proizvodnje i prvi je takav od ulaska Hrvatske u EU. Tim sredstvima financiramo  poljoprivrednu mehanizaciju, opremu i skladišta za ratarske kulture, kao i podizanje novih nasada vinograda, proizvodnju industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja. Nakon obrade svih projekata u sektoru ratarstva danas su potpisani ugovori iz operacije  4.1.1., njih 137 s potporom od 124 milijuna kuna. Isto tako, za zbrinjavanje stajskog gnojiva (operacija 4.1.2) danas je potpisano 126 ugovora s potporom od 108,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost ulaganja navedenih projekata (uz doprinos korisnika) iz obje operacije iznosi 382 milijuna kuna", stoji u priopćenju. 

"Sve što radimo danas vidjet će se kroz koju godinu, ali donijet će poboljšanje i poljoprivrednici će biti produktivniji, uspješniji i konkurentniji. Cilj za koji se cijelo vrijeme zalažem je da naši poljoprivrednici budu sretniji i zadovoljniji, a svi zakoni i pravilnici koje pišemo, pišemo upravo za njih, jer poljoprivreda može biti super priča!", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

U studenom isplata avansa 

Poljoprivrednicima je, pak, poručio poljoprivrednicima da budu bez brige. Bit će dovoljno novca u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike te najavio isplatu avansa za izravna plaćanja sljedeći mjesec i to 1,1 milijardu kuna - najviši iznos do sada. "Pa tako financijski stabilniji možete planirati svoju proizvodnju“. naglasio je. 

"Kroz Program ruralnog razvoja  2014. - 2020. utječemo na povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije te na unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima.  Do sada smo 85% raspoloživog sedmogodišnjeg iznosa stavili na raspolaganje kroz natječaje, ugovorili 52%, a isplatili 26%. Od ukupno ugovorenih 9,37 milijardi kuna iz Programa ruralnog razvoja, najveći postotak (oko 35%), odnosno 3,23 milijarde odlazi na mjeru 4, što nam pokazuje da upravo ta mjera odgovara na ključne potrebe naših poljoprivrednika", zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Ugovori Mjera 4 Izravna plaćanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.