Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 30.07.2018. 14:00

Potpisana 172 ugovora iz mjere 4.1.1. teška 124 milijuna kuna! Tolušić: Ovo je dokaz da se može, uzmite nam novce

Ovi poljoprivrednici dokazuju da se može – javite se na natječaje i uzmite nam novce, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/pasiphae
  • 3.758
  • 283
  • 0

Čak 172 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje potpisali su danas poljoprivrednici. Natječaj je bio objavljen u veljači i to je, po prvi put od ulaska RH u EU, bio natječaj namijenjen isključivo sektoru biljne proizvodnje. Natječaj je završio krajem travnja, a danas, tri mjeseca poslije, potpisani su ugovori s vrijednošću potpore od 124 milijuna kuna za projekte u ratarstvu, vinogradarstvu, sektoru šećerne repe i cvjećarstvu., priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Tim sredstvima financirat će se poljoprivredna mehanizacija, oprema i skladišta za ratarske kulture, podizanje novih nasada vinograda, proizvodnja industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja:

  • Šećerna repa                81 ugovor,  s ukupnim iznosom potpore od 77.408.925,91 kn    
  • Cvjećarstvo                  12 ugovora, s ukupnim iznosom potpore od 6.504.933,97 kn    
  • Vinogradarstvo             73 ugovora, s ukupnim iznosom potpore od 34.299.318,93 kn  
  • Ratarstvo                       6 ugovora, s ukupnim iznosom potpore od 5.869.703,46 kn.

 
"Ovim natječajem smo postigli sufinanciranje svih prihvatljivih korisnika iz sektora cvjećarstva, šećerne repe i vinogradarstva, dok će s oko 40% prihvatljivih korisnika iz sektora ratarstva biti potpisani ugovori", navode iz Ministarstva,  
 
"Sve su ovo redom uspješni poljoprivrednici čije će investicije pridonijeti većoj efikasnosti, racionalizaciji troškova i njihovoj uspješnosti na tržištu. I dalje ćemo se truditi smanjiti administraciju, biti bolji i efikasniji kako bi olakšali posao i vratili optimizam u hrvatsku poljoprivredu. Ovi poljoprivrednici dokazuju da se može – javite se na natječaje i uzmite nam novce", rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te naglasio kako je Program ruralnog razvoja RH najuspješniji u odnosu na sve ostale EU fondove te da se očekuje da će njegova cjelokupna alokacija potrošiti u cijelosti do 2020. godine. 
 
"Kroz Program ruralnog razvoja  2014. - 2020. utječemo na povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije te na unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima. Do sada smo 87% alociranih sredstava stavili smo na raspolaganje kroz natječaje, 54% alokacije je ugovoreno, a preko 26 % alokacije je već isplaćeno. Od ukupno ugovorenih sredstava za mjere Programa ruralnog razvoja, najveći postotak ugovorenog (preko 40%)  za mjeru 4, što nam pokazuje da je ovo mjera koja odgovara na najznačajnije i najvitalnije potrebe naših poljoprivrednika (u mjeri 4 ugovoreno je 147 milijuna eura u odnosu na ukupno dostupni iznos programa od 345 milijuna eura).
 
Prema indikativnom planu natječaja za 2018. godinu, za mjere iz Programa ruralnog razvoja zadali smo si raspisati ukupno 30 natječaja za što smo osigurali 3,75 milijardi kuna potpore; od početka godine pokrenuli smo već 26 novih natječaja ukupne vrijednosti 3,1 milijarde kuna
", zaključuje se u priopćenju. 

Broj projekata iz sektora biljne proizvodnje po županijama

 

Županija

Broj projekata

1

Vukovarsko-srijemska

39

2

Osječko-baranjska

34

3

Istarska

29

4

Virovitičko-podravska

11

5

Požeško-slavonska

10

6

Koprivničko-križevačka

9

7

Međimurska

8

8

Varaždinska

6

9

Krapinsko-zagorska

5

10

Splitsko-dalmatinska

5

11

Dubrovačko-neretvanska

3

12

Zagrebačka

3

13

Šibensko-kninska

2

14

Zadarska

2

15

Grad Zagreb

2

16

Brodsko-posavska

1

17

Karlovačka

1

18

Primorsko-goranska

1

19

Sisačko-moslavačka

1

 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Ugovori Mjera 4.1.1.


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Radna akcija subotom 💪🏼🙌🏼 #udrugaplantaza

U petak, 8. 9. otvaramo vrata našeg novog prostora.

Vidimo se na 3. PLANTidi❕❕