Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 23.10.2019. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Potpisan 51 ugovor iz mjere 4 vrijednosti 76,5 milijuna kuna

Za ovo programsko razdoblje već smo putem natječaja na raspolaganje stavili čak 97% raspoloživih sredstava što je nešto više od 17,5 milijardi kuna, a ugovorili gotovo 13,4 milijarde kuna potpore projekatima, rekla je ministrica.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 716
  • 40
  • 0

Novih 51 ugovora o financiranju u okviru mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH s vrijednošću potpore od 76,5 milijuna kuna, potpisala je jučer s poljoprivrednicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. Ugovori o financiranju odnose se na tipove operacija 4.1.1., 4.1.2. te 4.1.3, odnosno na projekte restrukturiranja, modernizacije i povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te na projekte smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i korištenja obnovljivih izvora energije.

"Nakon ukupno 5 natječaja za tip operacije 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” do sada je odobreno 986 prijava korisnika u ukupnom iznosu odobrene potpore 1,8 milijardi kuna. Potpisana su 24 nova ugovora sa ukupnim odobrenim iznosom potpore od 51,9 milijun kuna, što sveukupno čini 1.010 ugovorenih korisnika s odobrenim iznosom potpore od 1,9 milijardi kuna za ovaj tip operacije.

Smanjenje štetnog utjecaja na okoliš 

Na natječajima za tip operacije 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ do sada je odobreno 412 prijava korisnika u ukupnom iznosu odobrene potpore 613,7 milijuna kuna. Sada je potpisano 7 novih ugovora s ukupnim odobrenim iznosom potpore od 7 milijuna kuna, što sveukupno čini 419 ugovorenih korisnika s odobrenim iznosom potpore od 620,8 milijuna kuna za ovaj tip operacije", navodi se na stranici Ministarstva. 

Potpisano je jučer i novih 20 ugovora iz tipa operacije 4.1.3 "Korištenje obnovljivih izvora energije“ kojoj je cilj povećanje neovisnosti poljoprivrednih gospodarstava o energentima te povećanje konkurentnosti smanjenjem troškova proizvodnje. 

"S potpisanih 20 ugovora o financiranju projekata korištenja obnovljivih izvora energije imamo ukupno 94 gospodarstva koja će realizacijom projekata smanjiti ulazne troškove svoje proizvodnje i postići viši stupanj neovisnosti o komercijalnim distributerima energenata. Vrsta i dostupnost pojedinog energenta određuje tržišnu cijenu tog energenta, a korištenjem obnovljivih izvora energije poljoprivrednici mogu s većom sigurnošću planirati svoju proizvodnju, troškove i što je najvažnije – uštede. Ova mjera osim smanjenja troškova proizvodnje za poljoprivrednike ima i izrazito pozitivan utjecaj na okoliš.

Ugovoreno 74% ukupno raspoloživih sredstava 

Zato mjerama Programa ruralnog razvoja pokušavamo zaokružiti priču pa osim maksimalnog povećanja kapaciteta proizvodnje i kvalitete proizvoda veliki naglasak stavljamo na očuvanje okoliša i ulaganja u ruralne prostore koja čuvaju okoliš i istovremeno stanovnicima podižu kvalitetu života.

Za ovo programsko razdoblje već smo putem natječaja na raspolaganje stavili čak 97% raspoloživih sredstava što je nešto više od 17,5 milijardi kuna, a ugovorili gotovo 13,4 milijarde kuna potpore projekatima, odnosno oko 74% ukupno raspoloživih sredstava", rekla je ministrica Marija Vučković, zaključuje se na stranici Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Mjera 4 Ugovori Matilda Copić Marija Vučkovič


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).