Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proračun EU
  • 17.11.2021. 10:30

Postignut politički dogovor o proračunu EU za 2022., ZPP-u 53 milijarde eura

Neformalni politički dogovor o proračunu za 2022., postignut je dan prije zakonskog roka, priopćila je Europska komisija.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 278
  • 52
  • 0

Europski parlament i Vijeće Europske unije, na prijedlog EK, postigli su u ponedjeljak navečer, posljednjeg dana zakonskog roka, neformalni politički dogovor o proračunu EU-a za 2022. od gotovo 170 milijardi eura, priopćila je u utorak Europska komisija.

Dogovorene su obveze u visini od 169,5 milijardi eura i plaćanja od 170,6 milijardi eura.

“Iznimno sam zadovoljan. Zajedno sa cijelim timom Europskog parlamenta uspjeli smo dodatno ojačati europski proračun za 480 milijuna eura, a ukupna povećanja za ključne programe su i veća. Glavni fokus bio je na potpori za malo i srednje poduzetništvo, uključujući turizmu, znanosti, zdravstvu, te dodatnom poticaju digitalnoj i zelenoj tranziciji”, istaknuo je hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler koji je zastupao Parlament kao najmlađi glavni pregovarač za proračun u povijesti, priopćeno je iz njegova ureda. 

Posebna pozornost posvećena je vanjskoj dimenziji, s obzirom na sve globalne izazove s kojima se Europa susreće, uključujući humanitarnu krizu u Afganistanu, pomoć sirijskim izbjeglicama, te potpora trećim zemljama u suočavanju s pandemijom.

“Ako želi biti globalno relevantan akter, Europa mora predvoditi aktivnosti u borbi protiv pandemije, kao i pomoći u nepredvidivim humanitarnim i kriznim situacijama kako bi se izbjegao i migracijski pritisak na europske granice", zaključio je Ressler navodeći da su kroz proračun nastojali mobilizirati dodatna sredstva kako bi osigurali sigurno i stabilno okruženje za sve europske građane, zaštitili vanjske granice, te osnažili kapacitete Europske unije kada je potrebna brza reakcija na nepredvidive okolnosti, poput situacije u Afganistanu ili one na granici s Bjelorusijom.

"Dogovor potvrđuje da su sve institucije spremne na kompromis kako bismo dobili proračun koji će podupirati održiv oporavak i nužnu tranziciju EU-a u korist sviju", istaknuo je povjerenik Johannes Hahn, nadležan za proračun i upravu.

ZPP i Fond za pomorstvo i ribarstvo 

Po dogovoru, 49,7 milijardi eura u obvezama namijenjeno je za potporu oporavku poticanjem ulaganja u ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju.

Za zajedničku poljoprivrednu politiku namijenjeno je 53,1 milijardi eura, a 971,9 milijuna eura za Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Za Obzor Europa odnosno za potporu istraživanjima u područjima kao što su zdravstvo, digitalizacija, industrija, svemir, klima, energija i mobilnost namijenjeno je 12,2 milijardi eura, a 613,5 milijuna eura za Program jedinstvenog tržišta, kao potpora konkurentnosti te malim i srednjim poduzećima, među ostalim u turizmu.

Usto, 839,7 milijuna eura namijenjeno je programu EU4Health u cilju potpore europskoj zdravstvenoj uniji i sveobuhvatnog odgovora na zdravstvene potrebe europskih građana.

Nadalje, 1,2 milijardi eura predviđeno je u okviru Fonda za pravednu tranziciju kako bi prelazak na klimatsku neutralnost donio koristi svima te 755,5 milijuna eura u okviru programa LIFE za potporu zaštiti okoliša i klime.

Instrumentu za povezivanje Europe namijenjeno je 2,8 milijardi eura u cilju izgradnje suvremene visokoučinkovite prometne infrastrukture koja će poboljšati prekogranične veze.

Programu Erasmus+ namijenjeno je 3,4 milijardi eura za ulaganje u ulaganje u mlade te 406 milijuna eura za kulturni i kreativni sektor u okviru programa Kreativna Europa.

Dogovoreno je i 1,1 milijardi eura za Fond za azil i migracije te 809,3 milijuna eura za Fond za integrirano upravljanje granicama radi intenziviranja suradnje u području upravljanja vanjskim granicama, što uključuje i 25 milijuna eura za zaštitu granice s Bjelorusijom, te u području migracijske politike i politike azila, što obuhvaća i dodatna sredstva za obveze preseljenja.

Fond za unutarnju sigurnost dobio je 227,1 milijuna eura, a 945,7 milijuna eura određeno je za Europski fond za obranu radi potpore europskoj strateškoj autonomiji i sigurnosti.

Zaključno, 15,2 milijardi eura namijenjeno je za potporu susjedima i međunarodnom razvoju i suradnji. Sporazum obuhvaća ciljana povećanja za Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI) – Globalna Europa (190 milijuna eura), ponajprije za Afganistan i Siriju, te za program humanitarne pomoći (211 milijuna eura) za rješavanje kriznih situacija u svijetu, navodi Komisija.

EU ulaže više od 1 milijarde eura u inovativne projekte za dekarbonizaciju gospodarstva

Europska komisija priopćila je u utorak da Europska unija ulaže više od 1,1 milijardi eura u sedam velikih inovativnih projekata u okviru Inovacijskog fonda.

Bespovratnim sredstvima podupirat će se projekti kojima je cilj uvođenje revolucionarnih tehnologija u energetski intenzivnim industrijama poput vodika, hvatanja, uporabe i skladištenja ugljika te obnovljive energije. Projekti se provode u Belgiji, Italiji, Finskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švedskoj.

Izvršni potpredsjednik Frans Timmermans naglasio je da su inovacije ključne za pronalazak rješenja koja su potrebna u ovom desetljeću kako bismo održali porast temperature unutar održivih granica. Uz naglo smanjenje emisija, inovacije pružaju put prema ostvarenju ciljeva Pariškog sporazuma, a ovom odlukom pruža se konkretna potpora projektima razvoja čiste tehnologije diljem Europe i omogućuje uvođenje revolucionarnih tehnologija kojima se podupire i ubrzava klimatska neutralnost.

"Paketom "Spremni za 55" predlaže se povećanje sredstava iz Inovacijskog fonda kako bi se potaknuo razvoj još većeg broja inovativnih europskih projekata i ideja u globalnoj utrci za inovacije u području klime", izjavio je Timmermans. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Proračun EU ZPP Fond za ribarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]