Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda EU
  • 28.10.2018. 16:30

Porastao dohodak u poljoprivredi EU, a oko 30% dolazi od izravnih plaćanja

Prosječan broj zaposlenih radnika po gospodarstvu također se dosta razlikovao, u rasponu od 12,4 zaposlenika s punim radnim vremenom u Slovačkoj do samo 1,1 u Grčkoj. Do kojih je još rezultata došla Europska komisija?

Foto: Bigstockphoto/pressmaster
  • 442
  • 23
  • 0

Najnoviji ekonomski pregled gospodarstva, koji pokriva razdoblje 2014. i 2015., pokazuje da su prihodi u poljoprivrednom sektoru EU porasli. Posebno snažan rast zabilježen je u sektoru hortikulture, vinarstva i uzgoju trajnih nasada (pretežno stabla voća i bobica, grmlja, vinove loze i maslina). Taj je trend bio međutim nejednak, pri čemu je mliječni sektor tijekom ove dvije godine zabilježio pad prihoda, što je posljedica prekomjerne proizvodnje koja je dovela do nižih cijena.

Ovo su neki od rezultata iz izvješća EU Farm Economics Overview koji je objavila Europska komisija 19. listopada 2018. godine.

Farme u Danskoj i Nizozemskoj imaju visoku vrijednost

Izvješće ističe širok raspon gospodarskih struktura i sustava unutar EU te znatne razlike između sektora i država članica. Od posebnog interesa su značajne razlike u prosječnoj poljoprivrednoj vrijednosti između različitih zemalja EU. Dok se farme u Danskoj i Nizozemskoj posebno cijene, s prosjekom od preko 2,4 milijuna eura, poljoprivredna gospodarstva u Bugarskoj i Rumunjskoj su vrijednosti u prosjeku ispod 100.000 eura.

To je uglavnom rezultat kombinacije vrijednosti poljoprivrednog zemljišta u različitim zemljama i veće kapitalno intenzivne prirode poljoprivrednih sektora nekih država članica. Unatoč tome, primjerice, za bugarske je poljoprivrednike došlo do pozitivnih promjena, gdje su se vrijednosti imovine udvostručile između 2007. i 2015. godine.

U Slovačkoj prosječno 12,4 zaposlenika na farmama

Prosječan broj zaposlenih radnika po gospodarstvu također se dosta razlikovao, u rasponu od 12,4 zaposlenika s punim radnim vremenom u Slovačkoj do samo 1,1 u Grčkoj. Međutim, većinu radova na poljoprivrednim gospodarstvima EU još uvijek provode članovi obitelji. Ovaj opći trend obiteljskog rada na poljoprivrednim gospodarstvima pokvarile su samo Slovačka, Češka, Mađarska, Estonija i Danska.

Izravna plaćanja i dalje predstavljaju značajnu potporu poljoprivrednicima EU, s kojima prosječno otpada oko 30% dohotka poljoprivrednog gospodarstva u 28 zemalja EU u 2015. godini. Udio dohotka od izravnih plaćanja malo se promijenio tijekom 2014. i 2015. godine, ali nastavile su se razlike između sektora, pa se tako stočarstvo i ratarstvo značajno razlikuje od, primjerice, vinarstva ili hortikulture, u kojima je taj postotak manji.


Izvori

AgPress


Tagovi

Poljoprivreda Dohodak Prihodi Izravna plaćanja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.