• Potpore poljoprivrednicima
  • 02.06.2020. 16:30
  • Zagrebačka, Zagreb

Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna kuna

Doneseni rebalans proračuna Zagrebačke županije je manji jer su i prihodi manji, međutim sredstva za poljoprivredu su veća, kazao je župan Stjepan Kožić.

Foto: JumpStory
  • 233
  • 34
  • 0

Nakon što je Skupština Zagrebačke županije prošli tjedan donijela rebalans proračuna, povećana su sredstva za bespovratne potpore u poljoprivredi sa 6,5 na 7,7 milijuna kuna. Stoga pozivaju poljoprivrednike sa svog područja da se jave na javni poziv te ostvare potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 15. studenog 2020. godine, kaže se u priopćenju.

Kako navode, kriza uzrokovana koronavirusom itekako je sve dodatno osvijestila koliko je domaća poljoprivreda proizvodnja bitna. "Doneseni rebalans proračuna je manji jer su i prihodi manji, međutim sredstva za poljoprivredu su veća", kazao je župan Stjepan Kožić.

Bespovratne sektorske potpore i za ekološku proizvodnju   

Potpore se dodjeljuju za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području poput vinotočja i kušaonica, ulaganja u sektor šumarstva itd.

Poljoprivrednik može ostvariti bespovratnu godišnju potporu u iznosu od 150.000 kuna uz intenzitet potpore od 30% do 70% prihvatljivih troškova.

Korisnici županijskih potpora mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnici, pravne i fizičke osobe s područja Zagrebačke županije koji su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u toj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu.

Sredstva  dostupna i za proizvođačke organizacije

Također, sredstva su dostupna i za proizvođačke grupe ili organizacije registrirane sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda sa sjedištem na području Zagrebačke županije.

Prijave se dostavljaju elektronički, putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10.000 Zagreb ili osobno na istu adresu.


Tagovi

Bespovratne potpore Zagrebačka županija Stjepan Kožić Poljoprivreda


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.