Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 03.01.2023. 10:30

Podnijeli ste zahtjev za proizvodno vezanu potporu? Evo kako da ne ostanete bez nje

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju upozorava poljoprivrednike da im potpore neće biti isplaćene ako ne dostave dokaze o isporučenim količinama ploda.

Foto: Martina Pavlović
  • 9.400
  • 538
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju upozorava da su poljoprivrednici koji su podnijeli zahtjev za proizvodno vezanu potporu (PVP) za voće, povrće i šećernu repu za 2022. godinu dužni dostaviti im dokaze o isporučenoj količini ploda.

To trebaju napraviti najkasnije do 28. veljače 2023. godine. Ako ne dostave valjane dokaze do tog datuma potpore im neće biti isplaćene.

"Uvjeti za dodjelu PVP za 2022. godinu propisani su Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2022. godinu (Narodne novine, br. 27/22., 53/22. i 152/22.)", podsjećaju iz APPRRR-a.  

Između ostalog, napominju da je njime propisano kako korisnici PVP za voće, povrće i šećernu repu moraju isporučiti minimalnu količinu po hektaru za svaku prihvatljivu vrstu, a minimalna isporučena količina koju poljoprivrednik mora dokazati propisana je Pravilnikom.

Što su dokazi?

Kako pojašnjavaju iz Agencije, dokazi o isporučenoj količini voća, povrća su računi/otpremnice/podaci o prodanim količinama iz Evidencije o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda OPG-a, koju su obvezni voditi u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i iz Evidencije o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda SOPG-a, u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje upisnik poljoprivrednika, skladišna primka ili drugi odgovarajući dokument iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi količina sirovine iz vlastite proizvodnje, a koja je upućena na preradu u pogone korisnika.

"Za voće i povrće koje se prodaje po komadu (jedinicama), u dokazima o isporučenoj količini voća i povrća mora biti navedena masa isporučenih komada (jedinica)", napominju.

Dokaz o isporučenoj količini šećerne repe su također računi i/ili otpremnice i/ili podaci o prodanim količinama iz Evidencije o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda OPG-a. Za korisnika koji je ujedno proizvođač i prerađivač šećerne repe, dokaz o isporučenoj količini je skladišna primka ili drugi odgovarajući dokument iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi količina sirovine iz vlastite proizvodnje.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

PVP APPRRR Potpore Voće Povrće Šećerna repa Dokazi Isporučena količina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]