Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 5
  • 21.04.2024. 15:00

Podnesite zahtjev za potporu sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala

Provjerite kako se prijaviti i do kada je rok za podnošenje zahtjeva.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 7.800
  • 430
  • 0

Otvoreno je podnošenje zahtjeva za Mjeru 5. Potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje svinja i preradu svinjskog mesa iz Programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala.

Kako je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, navedeni Zahtjevi i Izjava podnose se do 7. svibnja 2024. godine.

Ističu kako su prihvatljivi korisnici mikro, mala i srednja poduzeća definirana u Prilogu I. Uredbe Komisije (EU) br. 2022/2472 koja se bave klanjem svinja i/ili preradom svinjskog mesa, te udovoljavaju sljedećim uvjetima:

  • upisana su u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (u daljnjem tekstu: Upisnik odobrenih objekata) u Odjeljak I – Meso domaćih kopitara i papkara i/ili Odjeljak V - Mljeveno meso, mesni pripravci, strojno otkošteno meso i/ili Odjeljak VI - Mesni proizvodi i/ili Odjeljak XII - Topljene životinjske masti i čvarci,
  • u Upisniku odobrenih objekata kao SANTE djelatnost imaju naznaku "PP",
  • područje na kojem se nalazi objekt korisnika Rješenjem o određivanju zona ograničenja i zaraženih zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge od 20. prosinca 2023. godine određeno je kao zona ograničenja III zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Iznos potpore, dodaju, utvrđuje se sukladno službenim podatcima u prihvatljivom razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2023. godine tijekom trajanja ograničenja prometa i ograničenja proizvodnje određenih proizvoda u odnosu na isto referentno razdoblje 2022. godine kako slijedi:

  • u slučaju prihvatljivog korisnika koji u Upisniku odobrenih objekata kao SANTE djelatnost ima "SH" temeljem smanjenja ukupne težine zaklanih svinja množene sa jediničnim iznosom od 0,15 eur/kg (u izračunu težine zaklanih svinja, masa svinjskih trupova evidentirana na liniji klanja iskazuje se kao težina živih svinja koristeći prosječan randman prema podatcima Državnog zavoda za statistiku koji iznosi 78 posto)
  • u slučaju prihvatljivog korisnika izuzev onog koji kao SANTE djelatnost ima "SH" temeljem smanjenja količine sirovine unesene u aplikaciju VETI  množene sa jediničnim iznosom od 2,25 eur/kg.

Zahtjev za potporu popunjava se putem AGRONET-a. Uz to, podnositelj je dužan na računalu u potpunosti popuniti obrazac Izjave koji može preuzeti ovdje.

Više o samoj potpori i potrebne obrasce možete pronaći ovdje.


Tagovi

APPRRR Mjera 5 Ublažavanje gubitaka Potpore stočarstvu Rok za prijavu Klanje svinja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]