Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizna mjera
  • 27.03.2022. 16:30

Podnesite zahtjev i ostvarite potpore za privatno skladištenje svinjskog mesa

Cilj je smanjiti trenutačnu neravnotežu ponude i potražnje, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/grigvovan
  • 1.101
  • 93
  • 0

Otvoreno je podnošenje zahtjeva za potporu za privatno skladištenje svinjskog mesa, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede- 

Kako su objasnili, Europska je komisija objavila provedbu privremene mjere privatnog skladištenja svježeg ili rashlađenog svinjskog mesa s ciljem neposrednog učinka na tržište i stabilizacije cijena.

Podsjećaju na ozbiljne poteškoće u ovom sektoru zbog znatnog usporavanja izvoza, širenja afričke svinjske kuge i ograničenja povezanih s bolešću COVID-19 te ruske invazije na Ukrajinu koja je uzrokovala dodatne poremećaje na tržištu, ozbiljno utjecala na izvoz ovog mesa iz Unije i uzrokovala pad potražnje za izvozom određenih proizvoda od svinjskog mesa.

"Kako bi se smanjila trenutačna neravnoteža ponude i potražnje, primjereno je dodijeliti potporu za privatno skladištenje i unaprijed utvrditi iznos potpore, a kako bi bila čim učinkovitija dodjeljivat će se za proizvode koji još nisu uskladišteni", navode.

Meso mora biti dobre, prikladne i tržišne kvalitete te podrijetlom iz EU i ispunjavati zahtjeve iz Delegirane uredbe (EU) 2016/1238, a prihvatljivi podnositelji zahtjeva su gospodarski subjekti koji imaju sjedište u Republici Hrvatskoj i koji su u sustavu PDV-a u Hrvatskoj.

Podnošenje zahtjeva za potporu traje od 25. ožujka do 29. travnja 2022. godine.

Zahtjevi se odnose na razdoblje skladištenja od 60, 90, 120 ili 150 dana. Svaki se odnosi na samo jednu od kategorija proizvoda navedenih u Prilogu, a u njemu se mora navesti odgovarajuća oznaka KN unutar kategorije.

Obrazac zahtjeva za potporu i ostale potrebne informacije pronađite ovdje

Primjerice, za prvu kategoriju (polovice bez prednje noge, repa, bubrega, tetivne prepone i leđne moždine te cijeli trupovi životinja do 20 kg), iznos potpore za 60 dana je 270 eura po toni, a za 150 dana 317 eura. Svaki zahtjev obuhvaća minimalnu količinu od najmanje 10 tona za proizvode bez kostiju i 15 tona za ostale proizvode.


Tagovi

Potpora Svinjsko meso Skladištenje Zahtjev


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]