Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kosca
  • 29.05.2016. 16:30

Pilot mjera za zaštitu kosca

Mnogi su vlažni travnjaci posljednjih nekoliko desetljeća isušeni i pretvoreni u oranice, dok se velik broj livada kosi rano zbog proizvodnje silaže, umjesto nekadašnje košnje radi sijena.

Foto: Kronike Velike Gorice
  • 2.324
  • 202
  • 0

Ptica kosac (Crex crex) u Hrvatskoj je strogo zaštićena vrsta, procjenjuje se da je prisutno 500-1.100 pjevajućih mužjaka ove vrste.

Kosac je skrovita vrsta ptice koja živi na kasno košenim travnjacima s dovoljno visokom i gustom vegetacijom u kojoj se može uspješno gnijezditi i lako kroz nju hodati. U Hrvatskoj je široko rasprostranjen - od vlažnih travnjaka nizinske Hrvatske do brdskih livada Papuka i bogatih travnjaka Gorskog kotara i ličkih krških polja.

Posljedica nestanka tradicionalnih poljoprivrednih praksi, bilo zbog intenziviranja poljoprivrede ili njenog napuštanja, je gubitak pogodnog staništa za kosca, a time i smanjenje njegove brojnosti. Mnogi su vlažni travnjaci posljednjih nekoliko desetljeća isušeni i pretvoreni u oranice, dok se velik broj livada kosi rano zbog proizvodnje silaže, umjesto nekadašnje košnje radi sijena.


Prikaz zaštićenih područja staništa ptica i leptira u Republici Hrvatskoj

Provođenjem Mjere 10 brojnost kosca će se povećati

Kako bi se zaštitila ova rijetka ptica te kako bi područja gdje obitava bila održavana na način koji pogoduje njenom nesmetanom razvoju, potrebno je održavati travnjak prilagođenim načinom košnje u točno određenom razdoblju. Kroz dulji period provođenja operacije 10.1.4 "Pilot mjera za zaštitu kosca" brojnost ove zaštićene vrste će se povećati, stoji na stranici Programa ruralnog razvoja. Provođenje ove mjere u sklopu proizvodnje financirat će se s 244 EUR/ha.

Operacija 10.1.4 provodi se na vlažnim staništima koja nastanjuje kosac, a nalaze se na području ekološke mreže Natura 2000. U nastavku pogledajte karte na kojima su prikazana zaštićena područja staništa ptica i leptira te područja ekološke mreže Natura 2000 u Republici Hrvatskoj.

U dokumentima ispod teksta možete vidjeti prikaz zaštićenih područja staništa ptica i leptira u Republici Hrvatskoj, kao i prikaz područja ekološke mreže Natura 2000 u Republici Hrvatskoj.

Foto: Kronike Velike Gorice


Dokumenti


Tagovi

Kosac Ptica Zaštita Natura 2000 Program ruralnog razvoja Zaštićena vrsta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.