Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 29.07.2022. 14:00

Pet milijuna kuna poljoprivrednicima koji koriste zemljište zaštićeno kao kulturno dobro

Sufinancirat će se priprema poljoprivrednog zemljišta i obnova zapuštenih poljoprivrednih površina, izrada tehničke dokumentacije te nabava mehanizacije i alata

Foto: Depositphotos/tpzijl
  • 3.737
  • 298
  • 0

Program potpore vrijedan pet milijuna kuna za primarne poljoprivredne proizvođače koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro u cilju prilagodbe poljoprivredne djelatnosti na gospodarstvima koja imaju obvezu provođenja određenih administrativnih postupaka i provedbe mjera zaštite kulturnog dobra, usvojila je Vlada.

"U Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je 1.130 arheoloških kulturnih dobara, a velik dio njih smješten je na poljoprivredno obradivim katastarskim česticama", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Kako navode, takve površine zahtijevaju dodatna ulaganja i troškove te posebne načine obrade zemljišta, a nerijetko se nalaze na područjima koja imaju i određena dodatna prirodna ograničenja.

Po hektaru 7.500 kn

"Predmetni Program predstavlja mogućnost potpore kao kompenzacije za smanjenu dohodovnost zbog obveze poštivanja propisa o propisa o zaštiti kulturne baštine, ali i značajan pomak u revitalizaciji zapuštenih dijelova kulturnih krajolika kojima je jedna od sastavnica višestoljetno poljoprivredno korištenje zemljišta", napominju spominjući primjer Starogradskog polja na Hvaru, koje je upisano na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Primarnim poljoprivrednim proizvođačima vlasnicima površina ili dijela površina za koje je izdano Rješenje o utvrđenom svojstvu kulturnog dobra temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara sufinancirat će se priprema poljoprivrednog zemljišta i obnova zapušteni površina u iznosu do 7.500 kn/ha, izrada tehničke dokumentacije do 50 poste od ukupnog iznosa te nabava mehanizacije i alata do 85 posto od ukupnog iznosa troška – u iznosu do 50 tisuća kuna.

Pet milijuna kuna za restauraciju poljoprivrede na zemljištu – kulturnom dobru

S ciljem što uspješnije provedbe, konzervatorski odjeli Ministarstva kulture i medija pružit će pomoć prilikom odabira prioriteta potpore, vezano uz podatke o zaštićenim područjima, kao i vrstu njihove ugroženosti s obzirom na mjere zaštite propisane za svaku od zaštićenih lokacija.


Tagovi

Potpore Kulturno dobro Zemljište Ministarstvo poljoprivrede Vlada RH


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]