Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 18.05.2019. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar, Hercegovac

Otvoreni novi pogoni sufinancirani iz mjere 4, cilj je prehrambena neovisnost Hrvatske

Prošireni i modernizirani pogon Sirele te skladište krumpira tvrtke Adria Snack Company, sufinancirani su sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 954
  • 78
  • 0

Otvoren je prošireni i modernizirani proizvodni pogon bjelovarske Sirele. U pogon, kojeg je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uloženo je 42,7 milijuna kuna, a od čega je 21,4 milijuna kuna sufinancirano iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH. Tim novcem, priopćeno je iz resornog ministarstva, nabavljena je oprema za proizvodnju i pakiranje maslaca i sira, automatiziran je tehnološki proces te je povećana kvaliteta proizvoda. Novo skladište gotove robe osigurava dovoljno skladišnog prostora pod strogo kontroliranim uvjetima

Premijer Plenković izjavio je da ovom investicijom Dukat doprinosi kvaliteti proizvoda, jačanju brenda te stvaranju novih radnih mjesta koja su nužna za zaustavljanje iseljavanja, a povećani proizvodni kapaciteti pridonijet će rastu izvoza. Naglasio je kako je Vlada svjesna izazova s kojima se suočava poljoprivreda i posebice mljekarski sektor te dodao kako je glavni cilj prehrambena neovisnost Hrvatske.

Kroz Mjeru 4 ugovoreno preko 1.500 projekata 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je također nazočio otvaranju, potom se uputio u Hercegovac gdje je otvorio novo skladište krumpira tvrtke Adria Snack Company vrijedno 28,9 milijuna kuna, sufinancirano sa 9,9 milijuna kuna iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH. Skladište veličine 3780 m2 može skladištiti 6,3 tisuće tona krumpira opremljeno je najnovijom tehnologijom koja osim manipulativnih ušteda omogućava i apsolutnu sljedivost od polja do finalnog pakiranja. Za krumpir u svakom pojedinom pakiranju može se točno utvrditi koji ga je poljoprivrednik proizveo.

Iz mjere 4, navode iz Ministarstva, do sada je ugovoreno preko 1.500 projekata koje Ministarstvo poljoprivrede podupire s više od 3,7 milijardi kuna, a sve su to projekti usmjereni napretku i razvoju hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora. Bjelovarsko-bilogorska županija druga je u Hrvatskoj po prijavama i realizaciji korištenja Programa ruralnog razvoja i do sada je ugovoreno projekata u vrijednosti od 766 milijuna kuna, a gotovo polovina tog iznosa odnosi se upravo na investicijske projekte iz mjere 4.

"Takva statistika za svaku je pohvalu jer dobro znamo koliko je truda, vremena, novca i planiranja uloženo u svaki od tih projekata. Vidjeti rezultate svih tih natječaja daje garanciju da su sredstva usmjerena upravo u one aktivnosti koje jamče povećanje standarda, kvalitete, konkurentnosti, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. Pogoni koje smo danas obišli imaju i društvenu dimenziju, a to je sinergija s lokalnim proizvođačima sirovina. To je ciklus kojem težimo i način poslovanja koji podupiremo", izjavio je ministar, Tomislav Tolušić. 

Obnova stočnog fonda 

Kako je dodao, Bjelovarsko-bilogorska županija je oduvijek bila snažan stočarski kraj i misli da je ovdašnjim poljoprivrednicima najvažnije djelovanje ministarstva u tom segmentu.

Raspisan novi natječaj za kupnju steonih junica!

"Ukinuli smo 190 administrativnih nameta i preusmjerili ih na teret države, osmislili smo potporu za kupovinu steonih junica radi obnove narušenog proizvodnog potencijala, a po 30.000 kuna za kupnju junica dobilo je 107 stočara iz Bjelovarsko-bilogorske županije, dok je za uzgoj junica potporu ostvarilo njih 1000. Cilj nam je obnoviti stočni fond u Hrvatskoj, pa smo ovaj natječaj ponovili, sada početkom svibnja. Ovom prilikom pozivam stočare da se jave, na raspolaganju im je 20 milijuna kuna", naglasio je ministar, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mjera 4 Sirela Skladište krumpira Ruralni razvoj Andrej Plenković Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!