• Covid potpore
  • 08.12.2020. 11:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Otvoren javni poziv: 500.000 kuna za osječko-baranjske poljoprivrednike

Korisnici naših covid potpora su OPG-ovi čije je poslovanje u travnju i svibnju bilo za minimalno 20% niže nego u isto vrijeme prošle godine, rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Foto: Martina Popić
  • 1.386
  • 201
  • 0

Novi javni poziv za pomoć OPG-ovima radi ublažavanja posljedica epidemije, objavila je danas Osječko-baranjska županija.

Naime, župan Ivan Anušić donio je "Pravilnik o potpori poljoprivrednicima radi ublažavanja posljedica epidemije Covid-19 na njihovo poslovanje u 2020. godini" kojim ukupna planirana sredstva za ovu namjenu iznose 500.000 kuna

Kako pojašnjavaju, korisnici potpore su fizičke osobe koje imaju prebivalište na području ove županije, upisani su u Upisnike poljoprivrednih gospodarstava, osigurani po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede kao osnovnog zanimanja i nisu obveznici poreza na dohodak.

Pravo na potporu korisnik ostvaruje kao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za sebe i za članove svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Javni poziv s obrascima Zahtjeva za potporu i propisanim obrascima možete vidjeti ovdje. 

"Korisnici naših covid potpora su OPG-ovi čije je poslovanje u travnju i svibnju bilo za minimalno 20% niže nego u isto vrijeme prošle godine, a Županija će im pokriti trošak obveznog osiguranja i trošak doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za travanj i svibanj 2020. godine", pojasnio je Anušić dodajući da intenzitet potpore iznosi do 60% prihvatljivih troškova, a najviše do 1.500 kuna po jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Dodijeljeno 1,5 milijuna kuna potpora osječko-baranjskim poljoprivrednicima

Važno je napomenuti da su ove potpore prilagođene upravo onim poljoprivrednicima koji zbog svoje specifičnosti nisu obuhvaćeni nacionalnim mjerama.  

Javni poziv je otvoren do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2020. godine. 


Tagovi

Covid potpore Javni poziv OBŽ Ivan Anušić OPG


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Osječko-baranjska županija

Trg Ante Starčevića 1, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (0) 31 200 588, e-mail: poljoprivreda@obz.hr web: http://www.obz.hr/