• Financijska potpora
  • 27.06.2020. 16:30

Osigurana potpora proizvođačkim organizacijama u sektoru voća i povrća

Iz ministarstva poljoprivrede obavijestili su kako je priznatim proizvođačkim organizacijama u sektoru voća i povrća osigurana financijska potpora putem operativnih programa.

Foto: JumpStory
  • 296
  • 29
  • 0

IzMministarstva poljoprivrede obavijestili su kako je priznatim proizvođačkim organizacijama u sektoru voća i povrća osigurana financijska potpora putem operativnih programa.

"Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 10. lipnja 2020. godine usvojena je Nacionalna strategija za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća za razdoblje od 2021. do 2023. godine, kojom se osigurava učinkovita provedba operativnih programa priznatih organizacija proizvođača i njihovih udruženja u sektoru voća i povrća, ali i financijska potpora proizvođačkim organizacijama i njihovim udruženjima za provedbu višegodišnjih operativnih programa putem operativnog fonda“, stoji u priopćenju Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Sve informacije o financijskoj potpori možete pronaći ovdje.

Također, Nacionalna strategija daje jasne smjernice proizvođačkim organizacijama, upoznaje ih s mjerama i aktivnostima koje je potrebno uključiti u operativne programe, kao i elementima za praćenje i evaluaciju tih operativnih programa.

Time se nastoji dodatno ojačati proizvođače u sektoru voća i povrća koji će odabirom mjera i aktivnosti doprinijeti postavljenim ciljevima kako bi bili što konkurentniji s aspekta tehnologije, investicija te istraživanja i razvoja, a u skladu s navedenim definirana su i tri ključna područja:

  • Tržišna orijentiranost, pozicioniranje i konkurentnost
  • Održiva proizvodnja i učinkovito upravljanje prirodnim resursima
  • Ublažavanje posljedica nepovoljnih tržišnih uvjeta i posljedica klimatskih promjena

Operativni program proizvođačke organizacije, kao respektabilne, tržišno konkurentne proizvođače jedinice, predstavlja poslovni plan u kojemu su detaljno opisane mjere i aktivnosti koje proizvođačka organizacija planira poduzeti kako bi postigla vlastite zadane ciljeve te traje tri godine.

Nacionalnu strategiju za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća za razdoblje od 2021. do 2023. godine možete preuzeti ovdje.

"Učinkovita provedba koncizno strukturiranih i mjerljivih operativnih programa doprinijet će ostvarivanju prioriteta i ciljeva Nacionalne strategije, a samim time i održivosti poslovanja te konkurentnosti proizvođačke organizacije i njezinih članova proizvođača“, poručuju iz APPRRR-a.

Navedeni fond, koji će proizvođačke organizacije koristiti za financiranje operativnog programa, može biti financiran iz financijskog doprinosa članova (ili same proizvođačke organizacije), financijske pomoći Europske unije (iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi), ali i iz nacionalnih financijskih sredstava (državni proračun).


Tagovi

Potpora Organizacije Voće Povrće Mjere


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: [email protected] web: http://www.apprrr.hr/