Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni proizvodi
  • 27.10.2019. 18:00

Odobreno 200 milijuna eura za promociju EU proizvoda na unutrašnjem i vanjskom tržištu

Europska komisija i Agencija za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu u EU (CHAFEA) odobrili su 81 kampanju za promociju poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u EU i van EU, u naredne tri godine.

Foto: Depositphotos/kasto
  • 594
  • 34
  • 0

Europska komisija i Agencija za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu u EU (CHAFEA) odobrili su 81 kampanju za promociju poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u EU i van EU, u naredne tri godine. Odabrane kampanje financirat će se iz ukupnog proračuna EU vrijednog 200 milijuna eura.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan rekao je: "Europski poljoprivredno - prehrambeni proizvodi širom svijeta poznati su po svojoj kvaliteti i autentičnosti. U to sam se mogao i sam uvjeriti tijekom posjeta nekoliko zemalja svijeta, poput Kine, Japana, Indonezije, Meksika ili Kolumbije, u društvu poljoprivrednih proizvođača iz Europske unije. Europska komisija podržava njihov naporan rad promovirajući ga i održavajući dobru reputaciju na globalnoj razini.".

Cilj je promocija poljoprivrednih proizvođača

Programi promocije imaju za cilj pomoći proizvođačima da komuniciraju o kvaliteti svojih proizvoda, da ih afirmiraju unutar EU, kao i da šire postojeća i otvore nova tržišta. Fokusiraju se na brojne prioritete, kao što su isticanje kvalitete europske hrane s geografskim oznakama ili ekološke proizvodnje.

Od odobrene 81 kampanje, 55 targetiranih zemalja je  van EU, kao što su Brazil, Kanada, Kina, Meksiko i Indija. Ovaj projekt obuhvatit će širok spektar proizvoda kao što su mlijeko, masline, voće i povrće. Primjerice, sektor voća i povrća imat će 16 namjenskih programa dok će sir i mliječni proizvodi imati osam. Ove godine izabrani programi dolaze od kandidata iz 19 država članica.

Polovica proračuna ide za promociju

Takozvani jednostavni promotivni programi predstavljaju polovicu izdvojenog proračuna za politiku promocije. Ostalih 100 milijuna eura namijenjeno je multi - programima (90,5 milijuna eura) i vlastitim inicijativama Komisije (9,5 milijuna eura).

Za sve promotivne programe, odgovoran je širok spektar organizacija, kao što su trgovinske organizacije, organizacije proizvođača i poljoprivredno - prehrambena tijela. Svi zainteresirani mogli su se prijaviti putem poziva za podnošenje projektnog prijedloga koji je raspisan u siječnju 2019. godine. Nakon natječaja, ocijenjeni su i rangirani od strane CHAFEA, uz pomoć vanjskih stručnjaka.


Tagovi

Europska Komisija Poljoprivredno prehrambeni proizvodi Phil Hogan Promotivni program Promocija poljoprivrednih proizvođača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!