Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronakriza
  • 30.09.2020. 13:30

Odobrene dodatne potpore poljoprivrednim proizvođačima u tri zemlje EU

Belgiji je odobrena pomoć za sektor krumpira, Italiji za vinarstvo, a Litva pomaže malim i mikro poljoprivrednim poduzećima.

Foto: JumpStory
  • 394
  • 76
  • 0

Pojedine države članice EU su od Europske komisije zatražile dodatne potpore kako bi financirale poljoprivredne proizvođače koji su najteže pogođeni koronakrizom. Trenutno su sredstva odobrena Belgiji, Italiji i Litvi.

Pomoć belgijskom sektoru krumpira

Tako je EK odobrila belgijski program vrijedan 10 milijuna eura i to za potporu sektoru krumpira u Valoniji. Javna podrška, koja će se dobiti u obliku bespovratnih sredstava bit će otvorena za proizvođače i skladištare.

Prema podacima iz 2019. godine u toj je regiji je krumpira bilo zasađeno na 43.500 hektara. Niske cijene žitarica posljednjih godina i nagli pad u uzgoju šećerne repe učinili su krumpir jednim od stupova valonske poljoprivrede.

Sa 650 milijuna eura nadoknađuju štetu u cvjećarstvu, vrtlarstvu i uzgoju krumpira

Cilj ovoga je rješavanje potreba korisnika za likvidnošću, kako bi im se pomoglo da nastave svoje aktivnosti tijekom i nakon izbijanja Covid-19. Komisija je utvrdila da je to u skladu s Privremenim okvirom, odnosno da ne premašuje 100.000 eura po korisniku.

Litva pomaže malim i mikro poduzećima

Uz potporu EU-a, otprilike 3 milijuna eura bit će dostupno litvanskoj Središnjoj kreditnoj uniji (LCCU) kako bi ojačala svoj položaj i kapacitet u pružanju kredita litvanskim malim i mikro poduzećima. U okviru Ulaganja u izgradnju kapaciteta EU programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI), Europski investicijski fond (EIF) uložit će 2 milijuna eura u LCCU, a privatni kapital Helenos uložit će dodatnih milijun eura. 

LCCU je institucija posvećena služenju posebno ranjivoj ciljnoj skupini, odnosno malim i mikro poduzećima u poljoprivrednom sektoru i ruralnim područjima u Litvi.

"Protekli mjeseci pokazali su nam koliko je važno ulagati u naša lokalna gospodarstva i podržati mala poduzeća koja su teško pogođena pandemijom. Stoga pozdravljam ovaj sporazum koji će omogućiti litvanskoj Središnjoj kreditnoj uniji da financira još veći broj mikro poduzeća u poljoprivrednom sektoru, nudeći im ključne savjetodavne usluge", komentirao je Nicolas Schmit, europski povjerenik za radna mjesta i socijalna prava.

Italiji dodatne potpore za kriznu destilaciju vina

Komisija je usvojila odluku kojom se Italiji odobrava pružanje dodatne potpore proizvođačima vina u regiji Piemont kriznom destilacijom. Samo ona sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP) ili zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) moći će dobiti potporu.

Ovom se mjerom žele smanjiti zalihe, osloboditi skladišni kapacitet i uspostaviti ravnoteža između ponude i potražnje na talijanskom tržištu ovog pića. Vino će se destilirati u alkohol koji se koristi u industrijske svrhe, uključujući dezinfekciju, u farmaceutske ili energetske svrhe.

Državni proračun dodijeljen ovoj mjeri bogatiji je za 4 milijuna eura, uz potporu između 6,5 i 12,5 eura po hektolitru vina namijenjenog destilaciji. Ukupno se procjenjuje da će biti destilirano 84.000 hektolitara. 

Donesene interventne mjere pomoći sektoru vina

Podsjećamo, i kod nas su donesene interventne mjere pomoći ovom sektoru. Kvota vina za destilaciju je 6.500.000 litara, uz ukupan iznos potpore u iznosu od 38,3 milijuna kuna.


Tagovi

Potpore Europska komisija Korona kriza Covid-19 Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]