Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć poljoprivrednicima
  • 13.12.2019. 18:00

Od jedne milijarde eura zajma mladim farmerima, 95% odobreno u roku šest mjeseci

Programski zajam omogućuje brže odobravanje operacija, jer je gotovo u potpunosti odobren u roku od šest mjeseci. U tijeku je još jedna operacija, to jest posrednički zajam od 20 milijuna eura u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay/e_mikh
  • 1.306
  • 65
  • 0

U travnju 2019. Europska investicijska banka (EIB) i Europska komisija najavili su gotovo milijardu eura financiranja za poljoprivredni i bioekonomski sektor diljem Europe. Financiranje, usmjereno preko posredničkih banaka, nudi povoljne uvjete kreditiranja za mlade poljoprivrednike.

Programski zajam omogućuje brže odobravanje operacija, jer je gotovo u potpunosti odobren u roku od šest mjeseci. Od početka prosinca 2019. odobreno je 95% financiranja za posredničko bankarsko kreditiranje u Italiji (350 milijuna eura potpisano s četiri banke), Francuskoj (375 milijuna eura potpisano s dvije banke) i u Grčkoj (200 milijuna eura odobrenih za dvije banke).

U tijeku je još jedna operacija, to jest posrednički zajam od 20 milijuna eura u Hrvatskoj.

Razmišlja se o pokretanju drugog programa zajma

30 milijuna eura od ukupne omotnice još uvijek je dostupno za pozajmljivanje. No, EIB planira pojačati ovu vrstu financiranja mladih poljoprivrednika, po mogućnosti miješajući je sa strukturnim fondovima EU, u skladu sa zajedničkom inicijativom "Mladi poljoprivrednici" s Odjelom za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije.

"Zajam za poljoprivredni program EU bio je važno sredstvo financiranja EIB-a i banaka kao podrška poljoprivrednom sektoru. Riječ je o nedostatku pristupa poljoprivrednicima, posebno sljedećoj generaciji poljoprivrednika, i prepuštanju povoljnih uvjeta zajma. S obzirom na veliki interes za ovu inicijativu, razmišljamo o pokretanju drugog zajma za poljoprivredni program radeći u uskoj suradnji s Europskom komisijom", rekao je potpredsjednik Europske investicijske banke Andrew McDowell, odgovoran za poljoprivredu i bioekonomiju.

Povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski rekao je: "Pozdravljam uspjeh programa zajma od milijardu eura koji je pokrenula EIB za mlade poljoprivrednike. Od travnja je 95% financiranja odobreno u nekoliko država članica. Ulaganje u poljoprivredu i podržavanje investicija mladih poljoprivrednika je od presudne važnosti za konkurentniju, inovativniju i ekološki prihvatljiviju poljoprivredu. Ulaganja će biti od značaja za učinkovit doprinos poljoprivrede Zelenom sporazumu EU."


Izvori

EC Europa


Tagovi

Pomoć poljoprivrednicima Financiranje Mladi poljoprivrednici Europska investicijska banka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]