Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OBŽ
  • 31.12.2019. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

OBŽ odobrila još 2 milijuna kuna potpora, većina se odnosi na male OPG-ove

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 1.995.667,00 kuna, što je raspoređeno za 102 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, 11 obrta, tri trgovačka društva, jednu zadrugu, 15 udruga, dva fakulteta i devet jedinica lokalne samouprave.

Foto: Depositphotos/singkham
  • 1.203
  • 84
  • 0

Potpisom ugovora otvoren je put do potpora vrijednih gotovo 2 milijuna kuna kojima Osječko–baranjska županija osigurava unaprjeđenje poljoprivrede i ruralnog razvoja za 164 korisnika.

"Ono što treba ovdje posebno apostrofirati je da se većina potpora koje sad potpisujemo odnosi na male OPG-ove. Njih ukupno 102 će dobiti potpore", rekao je dožupan osječko-baranjski Goran Ivanović.

Inače, vrijednost potpisanih ugovora iznosi 1.995.667,00 kuna, što je raspoređeno za 102 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, 11 obrta, tri trgovačka društva, jednu zadrugu, 15 udruga, dva fakulteta i devet jedinica lokalne samouprave. No, kako je na temelju javnih poziva već ranije za 185 korisnika isplaćeno 2.574.620,00 kuna, Osječko-baranjska županija je ukupan iznos isplaćenih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju tijekom ove godine povećala na čak 4.570.287,00 kuna, odnosno za 349 korisnika.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silvia Wendling kazala je, pak, da vjeruje kako će svi korisnici biti zadovoljni s odobrenim sredstvima jer je riječ o onima koji su stvarno uložili, a županija im je vratila dio uloženih sredstava s obzirom na intenzitet potpore ili pojedine mjere.

U Osječko-baranjskoj županiji sustavno prilagođavaju mjere potpore kako bi obuhvatili što veći broj korisnika i osigurali njihov kontinuitet razvoja i proizvodnje. Poljoprivrednici su se mogli javiti na širok spektar mjera, a neke od njih su usmjerene za kontrolu plodnosti tla, preradu, za mlade, set mjera za stočarstvo od umjetnog osjemenjivanja, kvalitete mlijeka, dobrobiti životinja, uzgoja junica za stavljanje u daljnju proizvodnju mlijeka, kao i mjere za jedinice lokalne samouprave, istraživačke projekte, kvalitetu poljoprivrednih proizvoda te za sudjelovanje na različitim sajmovima i manifestacijama.

"Projekti koje smo prijavili imaju za cilj unaprijeđenje kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i sigurnosti, a želimo kroz njih ujediniti LAG-ove te unaprijediti kvalitetu proizvoda; da ona bude konstantna i ujednačena na svim OPG-ovima kako bi rasla prepoznatljivost i na kraju povećanje proizvodnje i gospodarstva općenito na područjima Osječko-baranjske županije", naglasio je dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, prof.dr.sc. Jurislav Babić.

Kako je dodao, OPG-ovi su zadovoljni s obzirom na to da će imati kontinuiranu podršku struke i kroz savjete unapređenja tehnologija provedbu analiza proizvoda.  

Županijske potpore omogućavaju razvijanje novih poslovnih ideja, a time i otvaranje novih radnih mjesta. Projekti se kreću od 4,5 tisuće kuna do 19 tisuća kuna po projektu, a ukupno je 11 projekata.

Među korisnicima je i OPG Zvonimira Kalića, ujedno ovogodišnjeg najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, bavi se proizvodnjom industrijske konoplje, a potpore su im poticaj da mogu dalje raditi i stvarati te se nadaju da će sljedeća godina u poljoprivredi biti još plodosnija. Sredstva su dobili za strojeve za preradu, robnu marku i inovaciju, a što će im omogućiti prepoznatljivost proizvoda na domaćem i vanjskom tržištu. 

"U ožujku 2020. je Europski kongres najboljeg mladog poljoprivrednika kada ćemo imati priliku predstaviti Hrvatsku s ovim projektom industrijske konoplje, a očekujem da ćemo ju plasirati visoko gdje ona zaista zaslužuje i donijeti jednu nagradu kući", najavljuje Z. Kalić.

Osječko-baranjska županija će s istim modelom potpora nastaviti i u 2020. godini.

Više pogledajte u prilogu: 


Tagovi

Potpore OBŽ OPG Osječko-baranjska županija Ugovori Silva Wendling Goran Ivanović


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com