Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 22.03.2019. 09:00

OBŽ objavila 13 javnih poziva za potpore u poljoprivredi!

Javni pozivi bit će otvoreni do utroška sredstava planiranih u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu, a najkasnije do 1. prosinca 2019. godine, odnosno Javni poziv za dodjelu potpora za manifestacije najkasnije do 15. prosinca 2019. godine.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 2.118
  • 178
  • 0

Radi stvaranje pretpostavki za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanje konkurentnosti poljoprivrede i postizanje održivog razvoja ruralnog prostora, kao i drugih ciljeva utvrđenih poljoprivrednom politikom Republike Hrvatske, Skupština Osječko-baranjske županije donijela je Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije za razdoblje 2016.-2020. godine ("Županijski glasnik" broj 2/17., 8/17. i 4/18.), koji obuhvaća mjere koje su usklađene s uredbama Europske komisije koje uređuju državne potpore kao i mjere koje se ne smatraju državnom potporom u sektoru poljoprivrede.

Javni pozivi otvoreni najkasnije do 1. prosinca 2019.

Javni pozivi bit će otvoreni do utroška sredstava planiranih u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu, a najkasnije do 1. prosinca 2019. godine, odnosno Javni poziv za dodjelu potpora za manifestacije najkasnije do 15. prosinca 2019. godine. Obrazac zahtjeva i obrasci potrebnih izjava za Potpore za manifestacije mogu se podići u Upravnom odijelu za ruralni razvoj Osječko-baranjske županije ili na internetskim stranicama Županije.

Uvjet za dobivanje potpora je da korisnici moraju imati sjedište ili prebivalište na području Županije, odnosno ulaganje mora biti na području Županije, odnosno aktivnosti istraživačkog projekta moraju se provoditi na području Županije.

Potpora mladim poljoprivrednicima

Korisnik potpore je mladi poljoprivrednik koji obavlja primarnu poljoprivrednu djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu registriran kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili obrt za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, a stariji je od 18 godina i mlađi od 40 godina na dan podnošenja zahtjeva, koji posjeduje odgovarajuća stručna znanja i vještine i po prvi put je nositelj poljoprivrednog gospodarstva.

Potpora mladom poljoprivredniku odobrava se za one prihvatljive troškove koji će rezultirati modernizacijom proizvodnog procesa i/ili povećanjem proizvodnog kapaciteta kroz povećanje standardnog ekonomskog rezultata.

Intenzitet potpore iznosi do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do 70.000,00 kuna.

Potpora oštećenicima u slučaju elementarne nepogode

Potpora se odobrava u slučaju štete od elementarne nepogode kada za nastalu štetu nije proglašena elementarna nepogoda sukladno propisima koji uređuju navedeno područje i nije zaključena polica osiguranja, a šteta je nastala na objektima u kojima se odvija poljoprivredna proizvodnja, na poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi.

Intenzitet potpore je do 25% od ukupno utvrđene štete prema dokumentaciji nadležnih tijela, a najviše do 10.000,00 kuna.

Potpora za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima

Potpora za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima radi praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu u ratarskoj proizvodnji, kao i proizvodnji voća i povrća odobrava se za troškove analize tla i preporuke za gnojidbu.

Analiza tla obuhvaća: uzimanje uzoraka tla na terenu, laboratorijsku analizu uzoraka tla i interpretaciju rezultata. Prihvatljivi trošak je trošak analize tla i preporuke za gnojidbu proveden od ovlaštenih institucija.

Intenzitet potpore je 40% od cijene jedne analize tla i preporuke za gnojidbu, a najviše do 2.000 kuna.

Potpora za očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda

Potpora se odobrava za prihvatljive troškove koji će rezultirati proizvodnjom svinjskog mesa na tradicionalni način u razdoblju od najmanje 10 mjeseci.

Prihvatljivi troškovi su troškovi kupovine praseta od registriranog uzgajivača s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, hrane za tov, usluge veterinarskog pregleda i lijekova, usluge kontrole mesa na trihinelozu, usluge klanja u registriranoj klaonici, kao i drugi troškovi povezani uz proizvodnju.

Intenzitet potpore je do 70% prihvatljivih troškova i po jednom tovljeniku iznosi do 400,00 kuna, a najviše ukupno po jednom korisniku do 4.000,00 kuna. Najmanji broj tovljenika po korisniku za koji se može dobiti potpora je tri, a najveći deset tovljenika.

dc
Tradicionalni suhomesnati proizvodi (foto: Bigstockphoto/VadimL)

Potpora za unaprjeđenje genetskog potencijala u stočarstvu

Potpora se odobrava za prihvatljive troškove kupovine genetskog materijala u govedarstvu, svinjogojstvu, ovčarstvu i kozarstvu. U govedarstvu, kozarstvu i ovčarstvu uz troškove kupovine genetskog materijala prihvatljivi su troškovi veterinara. Prihvatljivi troškovi veterinara su umjetno osjemenjivanje i liječenje plotkinje i po plotkinji ne mogu biti veći od dvostrukog iznosa troškova kupovine genetskog materijala.

Ukupan broj genetskog materijala za koji korisnik može ostvariti potporu u govedarskoj, kozarskoj i ovčarskoj proizvodnji ne može biti veći od dvostrukog broja plotkinja koji poljoprivrednik posjeduje, a u svinjogojskoj proizvodnji ne može biti veći od četverostrukog broja plotkinja koji poljoprivrednik posjeduje.

Potpora za uzgoj i držanje, te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu

Potpora se odobrava za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine, te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu. Uzgojno valjane junice moraju biti steone 5 i više mjeseci, te moraju biti upisane u središnji popis koji vodi Hrvatska poljoprivredna agencija. Korisnik potpore obvezan je držati životinje za koje je ostvario potporu minimalno 3 godine od dana ostvarivanja potpore, osim u slučaju više sile (bolest, uginuće, elementarna nepogoda i slično).

Kupovina uzgojno valjanih junica za proizvodnju u sustavu krava - tele nije prihvatljiv trošak.

Potpora za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka

Potpora se odobrava korisniku kojem je 95% ukupne godišnje proizvodnje mlijeka I. razreda kvalitete prema propisima kojima je uređen sastav sirovog mlijeka.

Ukoliko je korisnik potpore stariji od 18 godina, a mlađi od 40 godina na dan podnošenja zahtjeva potpora se uvećava za 20%.

Potpora za dobrobit životinja

Potpora se odobrava korisniku koji u stočarskoj proizvodnji osigurava uvjete zaštite i dobrobiti životinja.

Prihvatljivi troškovi su: troškovi dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije farme i opreme koja je u funkciji farme, osiguravanja stalnog izvora kvalitetne vode (nabava pojilica i ostale opreme u funkciji osiguravanja stalnog izvora kvalitetne vode), kontrole kvalitete hrane za ishranu stoke prevencije, kontrole i liječenje mastitisa, osiguravanja kvalitetnije mikroklime, osiguravanja prostornih uvjeta za prašenje krmača i nabave električnog pastira s potrebnom opremom.

scd
Farma krava (foto: Bigstockphoto/alisa24)

Potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi

Potpora se odobrava za istraživačke projekte primjenjive na poljoprivrednim gospodarstvima, a koji se odnose na istraživanje i razvoj u sektoru poljoprivrede posebno uz tržište i marketing u poljoprivredi, u području prerade, skladištenja i čuvanja poljoprivrednih proizvoda, a koja su vezana uz navodnjavanje, ratarsku i stočarsku proizvodnju te proizvodnju voća i povrća.

Intenzitet potpore je do 100% prihvatljivih troškova, a najviše do 20.000,00 kuna.

Potpora poljoprivrednicima u preradi poljoprivrednih proizvoda

Potpora se odobrava za one prihvatljive troškove koji će rezultirati povećanjem, modernizacijom i unaprjeđenjem prerade poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu koje se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Prihvatljivi troškovi su troškovi nabave strojeva i opreme za pakiranje, sušenje i preradu poljoprivrednih proizvoda u sklopu poljoprivrednog gospodarstva, a u svrhu prerade poljoprivrednih proizvoda.

sc
Prerađeni poljoprivredni proizvodi (foto: Bigstockphoto/Severga)

Potpora za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje

Potpora za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje dodjeljuje se za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama koje su od značaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje, autohtonih proizvoda i očuvanje tradicije, odnosi se na sudjelovanje na sajmovima i izložbama, natjecanjima, festivalima, smotrama i drugim srodnim manifestacijama.

Intenzitet potpore je do 100% prihvatljivih troškova, a najviše do 10.000,00 kuna.

Potpora za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda

Prihvatljivi troškovi su troškovi istraživanja tržišta, provođenja analize i utvrđivanja postojeće razine kvalitete poljoprivrednih proizvoda, definiranja i izrade marketinških oznaka robne marke, izrade specifikacije proizvoda i njezinih sastavnih točaka, akreditacije proizvoda za dodjelu oznake robne marke (troškovi kontrole proizvodnog procesa), izrade web stranica, promidžbenog materijala i ostalih marketinških aktivnosti.

Intenzitet potpore je do 100% prihvatljivih troškova, a najviše do 30.000,00 kuna.

Potpora za uređenje ruralnog prostora

Korisnik potpore je jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije koja izvrši prihvatljiva ulaganja u naseljima s manje od 5.000 stanovnika.

Potpora za uređenje ruralnog prostora odobrava se za izgradnju i održavanje ruralne infrastrukture, poboljšanje komunikacijskih veza unutar ruralnog prostora popravkom i izgradnjom putne mreže.

Obrazac zahtjeva i obrasci potrebnih izjava za Potpore za manifestacije mogu se podići u Upravnom odijelu za ruralni razvoj Osječko-baranjske županije ili na internetskim stranicama Županije.

Za više informacija o potporama, obratite se Osječko-baranjskoj županiji na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Osječko-baranjska županija Potpore u poljoprivredi Stočarstvo Mladi poljoprivrednici Prerada Proizvodnja mlijeka


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]