Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 24.01.2019. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

OBŽ: Novi krediti bez kamata za male i srednje te poduzetnike početnike

Vjerujem da će ponuđene kredite osobito koristiti proizvođači hrane, voća i povrća te oni koji se žele baviti turizmom, rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Foto: Bigstockphoto/Dan Grytsku
  • 1.297
  • 69
  • 0

Nakon prošlogodišnjeg omogućavanja beskamatnih kredita za žene i mlade poduzetnike, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, uspješna suradnja Osječko-baranjske županije (OBŽ) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak proširena je i na osiguranje najpovoljnijih uvjeta kreditiranja na hrvatskom bankarskom tržištu za male i srednje poduzetnike te poduzetnike početnike. Naime, u cilju realizacije Programa kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva i Programa kreditiranja poduzetništva početnika, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo 24. siječnja 2019. godine potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji, stoji u priopćenju OBŽ.

"Sporazum je vrijedan 45 milijuna kuna, s time da je 30 milijuna kuna kreditne podrške namijenjeno poduzetnicima koji već posluju na tržištu i dokazali su tržišnu konkurentnost, a 15 milijuna kuna namijenjeno je poduzetnicima početnicima kojima se najteže otvaraju vrata banaka. Ovim putem HBOR u suradnji sa Županijom upravo njima otvara vrata u poduzetništvo", rekao je član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Najveći potencijal u proizvodnji hrane

Župan Ivan Anušić naglasio je Osječko-baranjska županija u suradnji s HBOR-om jedina u Hrvatskoj provodi projekte beskamatnog kreditiranja.

vd
Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo na potpisivanju Ugovora

"Poduzetništvo i obrtništvo su temelj razvoja naše županije i cijele Hrvatske te ih treba poticati na sve načine, a krediti bez kamata su upravo idealan način. Vjerujem da će ponuđene kredite osobito koristiti proizvođači hrane, voća i povrća te oni koji se žele baviti turizmom. Županija kao regionalna samouprava daje punu potporu svim poduzetnicima i investitorima, svi su dobrodošli, a očekujem da će se sada znatnije aktivirati djelatnost u kojoj imamo najveći potencijal, proizvodnja hrane", rekao je župan Anušić.

Za što su namijenjeni krediti?

Prema potpisanom Ugovoru, Osječko-baranjska županija će subvencionirati kamate do 2 postotna poena godišnje trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama koje ulažu na područje Županije, i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala. Krediti su namijenjeni za ulaganja u kupovinu zemljišta, građevinskih objekata, opreme i uređaja te ulaganja u obrtna sredstva do 30 % iznosa kredita. Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva je 80 tisuća kuna, a najviši 8 milijuna kuna, uz poček do 3 godine i rok otplate do 12 godina uključujući i poček. Za krajnje korisnike kamatna stopa iznosit će 0 % (za poduzetnike koji ulažu na potpomognuta područja - jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. III. i IV. skupinu i koji su dokazali tržišnu konkurentnost uspješnom prodajom na domaćem i/ili inozemnom tržištu), odnosno 1 % za ostale poduzetnike koji kreditiraju nove investicije, uz mogućnost dodatnog snižavanja kamatne stope.

Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja poduzetnika početnika je 80 tisuća kuna, a najviši 1,8 milijuna kuna, poček je 3 godine, rok otplate do 14 godina uključujući i poček, a za krajnje korisnike kamata će iznositi 0 %, piše u priopćenju.

Uz preuzimanje kamate na poduzetničke kredite prema Programu kreditiranja poduzetništva žena i Programu kreditiranja poduzetništva mladih za mlade poduzetnike, Osječko-baranjska županija trenutno subvencionira kamatu na poduzetničke kredite za projekte "Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva" za 2009. godinu i "Kreditom do konkurentnosti" koje provodi u suradnji s resornim ministarstvom i poslovnim bankama te svoj samostalni projekt "Kreditiranje obrtnih sredstava" s poslovnim bankama, za što je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu planirano 3,2 milijuna kuna.


Tagovi

OBŽ Poljoprivreda Krediti Financiranje Mali i srednji poduzetnici


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]