Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićen račun
  • 19.05.2022. 09:00

Objavljena uputa OPG-ovima za otvaranje zaštićenog računa

Na otvaranje zaštićenog računa nositelji OPG-a imaju pravo prema Zakonu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Kako to učiniti, pojasnilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/AF-Photo
  • 3.980
  • 277
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute OPG-ovima za otvaranje zaštićenog računa na što imaju pravo prema Zakonu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. 

Između ostalog, u njemu stoji da "kada OPG posjeduje žive životinje, radi osiguravanja održivosti osnovnih aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, omogućava se otvaranje zaštićenog računa kojim se onemogućava pljenidba dijela novčanih sredstava nositelja gospodarstva koja su namijenjena za opskrbu hranom i druge skrbi za žive životinje u visini sredstava dostatnoj na mjesečnoj razini za podmirenje uzdržnih potreba hrane i lijekova za životinje evidentirane u nadležnim registrima, a u iznosu od 1.050 kuna po grlu za goveda i kopitare, 300 kuna po grlu za svinje, 225 kuna po grlu za ovce i koze te 30 kuna po kljunu za perad".

Kako bi se zaštitio od ovrhe dijela novčanih sredstava, ovršenik (nositelj OPG-a) u bilo kojoj poslovnici FINA-e treba predati ispunjeni obrazac "Obavijesti iz članka 212. stavka 1. Ovršnog zakona (Narodne novine, br. 112/12, 25/13, 93/14, 55/16, 73/17 i 131/20). S tim da originalni primjerak obavijesti treba preuzeti u FINA-i. 

Ogledni primjer kako pravilno popuniti možete pronaći ovdje

Napominju da na obrascu svakako treba naznačiti da se radi o primanjima iz članka 41. stavak 5. Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te kao uplatitelja navesti Ministarstvo poljoprivrede.

Ujedno, otvaranje posebnog računa može zatražiti i osoba čiji računi nisu blokirani, ako uz obrazac Obavijesti iz članka 212. stavka 1. Ovršnog zakona dostavi i presliku osnove za plaćanje iz koje je vidljivo da je određena ovrha na njegovim novčanim sredstvima.

FINA potom nalaže banci (koju ovršenik naznači u Obavijesti) da se otvori poseban odnosno zaštićeni račun. Banka o otvaranju obavještava FINA-u koja potom o broju zaštićenog računa obavještava uplatitelja naznačenog u Obavijesti.

"Kako bi ovršenik osigurao da mu se sredstva isplaćuju na zaštićeni račun u dijelu koji je izuzet od ovrhe, nužno je da pravovremeno o tome obavijesti svoje kupce/dužnike/Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kako bi uplate usmjeravali ne na njegov račun, nego na poseban račun uplatitelja Ministarstva poljoprivrede HR4910010051563201012", navode u pojašnjanju. 

Riječ je o računu za provedbu obračuna OPG-a, a koji je dio računa Državnog proračuna Republike Hrvatske. Kupci/dužnici na nalozima za plaćanje u polje "model" upisuju HR67, a u polje "poziv na broj primatelja" OIB OPG-a na kojeg se uplate odnose.

Primjerice: IBAN Računa primatelja: HR4910010051563201012. naziv računa primatelja: Ministarstvo poljoprivrede-Račun za provedbu obračuna OPG-a, model primatelja: HR67 te poziv na broj primatelja: OIB OPG-a na kojeg se uplata odnosi.

Naglašavaju i da nakon što ovršenik (nositelj OPG-a) uspješno podmiri sva svoja dugovanja te prestane potreba za korištenjem ovog prava, dužan je ponovo u bilo kojoj poslovnici FINA-e opozvati Obavijest iz članka 212. stavak 1. ovršnog zakona, te o nastaloj promjeni obavijestiti svoje kupce/dužnike i Agenciju, kako bi mu se sredstva ponovo počela uplaćivati na njegov račun.


Tagovi

Zaštićen račun OPG Zakon o OPG-u Ovrha Ministarstvo poljoprivrede Upute FINA


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/