Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Natječaj
  • 19.07.2022. 09:00

Objavljen natječaj: Za osiguranje usjeva, životinja i biljaka 200 milijuna kuna

Za biljnu proizvodnju je predviđeno 150 milijuna, a za stočarsku 50 milijuna kuna.

Foto: Đorđe Lalić
  • 804
  • 121
  • 0

Objavljen je peti Natječaj za provedbu podmjere 17.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske koji će sufinancirati prihvatljive troškove premije osiguranja.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju iznosi 200 milijuna kuna, pri čemu je 150 milijuna kuna predviđeno za biljnu proizvodnju i 50 milijuna kuna za stočarsku proizvodnju.  

"Predviđen je za fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, kao poticaj na ugovaranje osiguranja njihove proizvodnje odnosno kako bi se umanjili ekonomski gubici prouzročeni nepovoljnim klimatskim prilikama i životinjskim bolestima", pojasnili su.

Maksimalni iznos potpore

Intenzitet javne potpore iznosi do 70 posto prihvatljive premije osiguranja, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku iznosi 75 tisuća eura za biljnu proizvodnju te 40 tisuća eura za stočarsku proizvodnju.

U slučaju da korisnik podnese zahtjev za isplatu potpore koji sadrži police osiguranja koje pokrivaju štete i na stočarskoj proizvodnji i na biljnoj proizvodnji prvo će se utvrditi iznos prihvatljive potpore temeljem polica osiguranja za biljnu proizvodnju, a tek onda će se utvrđivati iznos prihvatljive potpore temeljem polica osiguranja za stočarsku proizvodnju pod uvjetom da zajedno ne prelaze 75 tisuća eura.

Više informacija pronađite ovdje.

"Do sada je u okviru navedene podmjere za osiguranje usjeva, životinja i biljaka hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno gotovo 620 milijuna kuna", kažu iz Ministarstva.  

Napominju da je rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva je od 25. srpnja do 31. prosinca 2022. godine.


Tagovi

Natječaj Ministarstvo poljoprivrede Osiguranje usjeva Osiguranje životinja Osiguranje biljaka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.