Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekonomska veličina
  • 31.12.2016. 15:00

O izračunu ekonomske veličine OPG-a

Donosimo pojašnjenje vezano uz izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva.

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 7.138
  • 744
  • 0

Slijedom učestalih upita vezanih uz izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva (SO) i očitog nesporazuma oko odredbe natječaja u kojoj se navodi kako prilikom izračuna ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva, Savjetodavna služba neće uzeti u obzir izmjene u ARKOD-u/JRDŽ-u koje su nastale nakon 21. prosinca 2016. godine u 12 sati, Ministarstvo poljoprivrede kao Upravljačko tijelo programa daje sljedeće tumačenje:

Ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva izračunava se temeljem podataka o kulturi upisanoj u ARKOD-u, odnosno vrsti i kategoriji stoke registrirane u JRDŽ-u na dan 21. prosinca 2016. u 12 sati.

Podaci o kulturama upisanim u ARKOD

Dakle, nakon tog vremena u ARKOD-u/JRDŽ-u nije moguće mijenjati kulture/vrstu i kategoriju stoke, ali su moguće izmjene koje se odnose na poljoprivredne površine/brojno stanje životinja, piše na stranicama Europskog fonda za ruralni razvoj.

Tako npr., OPG kojeg osniva poljoprivrednik koji će biti prijavitelj na natječaj za tip operacije 6.1.1. može nastati i nakon 21. prosinca u 12 sati, ali se takvom ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva (SO) računa temeljem kulture koja je na ARKOD čestici bila evidentirana na dan 21. prosinca 2016. u 12 sati, ali tada na nekom drugom PG-u.

Za trajanja natječaja ne može doći do promjene kulture

Drugim riječima, kod preuzimanja ARKOD čestice i njenog evidentiranja na novoosnovani PG, za trajanja natječaja ne može doći do promjene kulture s npr. "pšenice" na "ukrasno bilje", odnosno kod preuzimanja domaćih životinja ne može doći do promjene kategorije evidentirane vrste domaćih životinja (npr. iz kategorije "junad 1-2 godine" u "junad >2 godine, uključujući bikove").

Isti je slučaj i kod postojećih PG-a koji ne mogu za trajanja natječaja (nakon 21.12. u 12 sati) mijenjati kulturu na pojedinoj čestici, odnosno kategoriju domaće životinje.

Resursi koji nisu upisani u ARKOD

Napominjemo kako kod preuzimanja već postojećeg PG-a od strane mladog poljoprivrednika, isti mora biti preuzet u cijelosti.

Podsjećamo i na odredbu navedenu u natječaju, a vezanu uz resurse koji nisu upisani u ARKOD/JRDŽ, a za koje je potencijalni korisnik dužan djelatniku Savjetodavne službe prilikom ishođenja potvrde o EVPG dostaviti dokaze o postojanju takvih resursa (rješenja o upisu u odgovarajuće registre, evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, račune, fotografije).

Također, ako Korisnik ima prijavljene površine u ARKOD-u ili životinje u JRDŽ-u, a nije podnosio zahtjev za izravnu potporu dužan je dostaviti dokaze o postojanju resursa na kojima se temelji ekonomski rezultat (evidenciju o prodanim poljoprivrednim proizvodima, račune, fotografije i sl.).

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Tagovi

Ekonomska veličina OPG ARKOD


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer